Foto:
Foto:
Franjo Štiblar
Štiblar loči pristojnosti in odgovornosti javnofinančne in denarne politike in zavrača medsebojno vpletanje. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik države Borut Pahor začenja pogovore s predstavniki parlamentarnih strank o izbiri novega guvernerja Banke Slovenije. Ob profesorju na ljubljanski pravni fakulteti Štiblarju sta kandidata še zdajšnji namestnik guvernerja Janez Fabijan in višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu ter izredni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Boštjan Jazbec.

Podpora Jazbecu v PS-ju ...
Prav slednjega kot najustreznejšega kandidata vidijo v poslanski skupini PS-ja, je po pogovoru s predsednikom države Borutom Pahorjem povedal vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer. Jazbec ima vse potrebne strokovne reference in je svež veter s svežimi pogledi, menijo v PS-ju.

Od novega guvernerja v poslanski skupini PS-ja sicer pričakujejo predvsem, da bo poskrbel za boljši nadzor v bančnem sistemu. Pričakujejo tudi, da se jim bodo kandidati predstavili in da bodo lahko v poslanskih skupinah zastavili vsebinska vprašanja ter izvedeli natančnejše poglede, kar naj bi sledilo v naslednjem koraku.

... in SDS-u
Jazbec ima podporo tudi druge največje stranke v parlamentu, SDS-a. Po pogovoru s Pahorjem je vodja poslanske skupine stranke Jože Tanko izpostavil predvsem Jazbečeve mednarodne izkušnje.

Tanko je spomnil, da je bil Jazbec v preteklosti že član sveta Banke Slovenije, tako da delovanje institucije pozna, izpostavil pa je tudi kandidatove mednarodne reference.

Guverner Banke Slovenije je glede na vse, kar se je dogajalo v slovenskem bančnem prostoru, po mnenju poslanske skupine SDS-a zelo pomembna funkcija, prav Jazbec pa bi lahko izpeljal nekatere zahtevnejše ukrepe, ki so po Tankovem mnenju nujni.

Tanko je spomnil tudi na delovanje preiskovalne komisije DZ-ja o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu. Če bodo hoteli poslanci priti do ustreznih podatkov o razmerah v bankah, bo potrebno dobro sodelovanje med komisijo in Banko Slovenije, je dejal Tanko.

Štiblar: Vsi trije smo dobri
"Vsi trije smo zelo dobri kandidati. Visoko cenim druga dva, s katerima sem strokovno sodeloval," je dejal Štiblar, ki je doktorski študij pri profesorju univerze Yale Robertu Shillerju opravljal skupaj z guvernerjem italijanske centralne banke Ignaziem Viscom.

Slovenija je sorazmerno nizko zadolžena
Prepričan je, da Slovenija ne bi smela imeti tako slabih gospodarskih napovedi:
"Slovenija je relativno nizko zadolžena, imamo relativno visok standard. Kako potem lahko na primer preživijo Bolgarija, Romunija, Slovaška, Portugalska, Estonija? Zakaj bi morali biti mi najslabši od vseh? Narobe smo se lotili stvari."

Evropa je v tem trenutku po njegovem mnenju najslabša celina glede gospodarske rasti. "Če smo se na evropski ravni dogovorili za fiskalne restrikcije, pri čemer Slovenija ne more nič storiti, pa nam ostane vsaj monetarna stimulacija, ki jo Evropa pelje, Slovenija pa ne," poudarjal Štiblar.

Podpira strukturne reforme
Prav zato podpira strukturne reforme, ne glede na levo ali desno vlado. Dobro je, da smo sprejeli pokojninsko reformo, pravi, in prav tako je dobro, da izvajamo reformo trga dela tako, da nismo odpravili vsega 'solidarizma'. "Sem za zakon o slabi banki, kakršen koli že bo. Te zadeve sprejema parlament in guverner centralne banke bo moral v danih razmerah storiti vse, kar je v njegovi moči, da požene gospodarsko rast," je dejal.

"To je ključni del mojega programa. Kot je predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi pripeljal svež veter v Evropsko centralno banko, kje je restriktivno monetarno politiko spremenil v stimulativno. Moj osnovni cilj je, da bi isto monetarno spodbudo, ki se ji pri nas reče odprava kreditnega krča, pripeljal v centralno banko. Za to imam predvidene konkretne instrumente, in če nam to uspe, bomo šli iz negativne v pozitivno gospodarsko rast," napoveduje.

To ni le usmeritev predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve Bena Bernankeja, ampak tudi Japonske, Kitajske, Velike Britanije in Avstralije, dodaja.