Marko Golob je poleg svojega udejstvovanja v nekdanjem AUKN-ju znan tudi po javnem nasprotovanju privatizaciji. Foto: BoBo
Marko Golob je poleg svojega udejstvovanja v nekdanjem AUKN-ju znan tudi po javnem nasprotovanju privatizaciji. Foto: BoBo
SDH
Državni sekretar Metod Dragonja je napovedal, da naj bi v lasti ostale "lokomotive slovenskega gospodarstva". Katere točno, ni znano. Foto: BoBo

Ministrstvo za finance je javni poziv objavilo 16. decembra, prijave pa so bile mogoče do 2. januarja. Ministrstvo bo kandidate, ki bodo uvrščeni v ožji izbor, pozvalo k sodelovanju v nadaljnjem postopku.

Nadzornike imenuje DZ
Nadzorni svet SDH-ja bo imel pet članov, imenovani bodo za petletni mandat z možnostjo enkratne ponovne izvolitve. Nadzornike bo imenoval DZ na predlog vlade. DZ bo lahko dal soglasje le k celotnemu predlogu in ga ne bo mogel spreminjati.

Kandidate za petčlanski nadzorni svet izbira strokovna komisija, ki jo je sestavil minister za finance, ki bo tudi pripravil predlog za vlado. Če bo minister vladi predlagal osebe, ki jih ne bo predlagala strokovna komisija, ali če bo vlada predlagala kandidate, ki jih ne bo predlagalo ministrstvo, bodo morali to javno razkriti. Javno bodo morali v teh primerih tudi razkriti, kako je potekal nabor kandidatov, kdo jih je povabil k sodelovanju in kako je bila zagotovljena skladnost z zakonskimi določili glede sestave nadzornega sveta.

Prijavili naj bi se ...
Kdo so prijavljeni, ni znano. Po poročanju medijev iz decembra so svoje kandidate predlagali v koalicijskih strankah DeSUS in SD, in sicer naj bi bili na seznamu DeSUS-a nekdanji vodja Iskratela Andrej Polenec, nekdanji član uprave AUKN-ja Marko Golob in član nadzornega sveta Banke Celje Tomaž Subotič, na predlog SD-ja pa direktor maloprodaje Petrola v Sloveniji in sedanji nadzornik SDH-ja Roman Dobnikar.

Po zakonu o SDH-ju mora biti nadzorni svet holdinga sestavljen iz članov, ki se medsebojno dopolnjujejo po strokovnem znanju in kompetencah. Vanj morajo biti imenovani strokovnjaki za finance, korporativno upravljanje, upravljanje obveznosti in premoženja ter korporacijsko pravo.

Kdo lahko postane nadzornik SDH-ja
Poleg splošnih zahtev morajo imeti kandidati vsaj 10 let ustreznih delovnih izkušenj iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb in pri svojem delu dosegati dobre primerljive rezultate. Poleg tega ne smejo biti člani organa vodenja ali nadzora v družbi, v kateri ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv. Član nadzornega sveta prav tako ne more postati oseba, ki ima ali je v zadnjega pol leta imela funkcijo v politični stranki.