Nad načinom delitve in odčitavanja toplote s pomočjo delilnikov je ogorčenih mnogo potrošnikov. Foto: BoBo
Nad načinom delitve in odčitavanja toplote s pomočjo delilnikov je ogorčenih mnogo potrošnikov. Foto: BoBo

Delilniki za odčitavanje porabe toplote, ki so jih morali namestiti v večini slovenskih gospodinjstev, po mnenju nekaterih strokovnjakov niso prava rešitev. Še več, nekaterim naj bi omogočali, da se ogrevajo na račun sosedov.

Dve leti čakal na poračun
Ljubljančan Anton Jurca se že dobri dve leti neuspešno trudi, da bi dobil poračun za preveč obračunano ogrevanje, saj se je pri popravilu enega od radiatorjev v njegovem stanovanju izkazalo, da je prišlo do napake na lestvici radiatorja. "To pomeni, da je bil obračun stroškov ogrevanja dve kurilni sezoni napačen v celem bloku," trdi Jurca. Napako so v podjetju Brunata, ki je delilnike namestilo na radiatorje, priznali in po besedah direktorja tudi odpravili. "Ne drži, da se napaka vleče dve leti. Napako smo naredili zgolj tisti mesec, potem pa smo jo odpravili," je v oddaji Posebna ponudba zatrdil direktor Brunate Robert Šest. Na vprašanje, ali je Brunata preverila pravilnost lestvic na radiatorjih v drugih stanovanjih v bloku, je bil odgovor enak: "Seveda smo preverili, saj vse normalno deluje." Predsednica in članica nadzornega odbora stavbe, v kateri živi Jurca, trdita nasprotno: "Pri meni ni bilo nikogar." V imenu vseh etažnih lastnikov je Anton Jurca primer predal inšpektoratu za promet, energetiko in prostor.

Nepravičen sistem delitve stroškov
Nad načinom delitve in odčitavanja toplote s pomočjo delilnikov je ogorčenih mnogo potrošnikov. Na po mnenju mnogih nepravičen način delitve stroškov ogrevanja v starejših večstanovanjskih stavbah je opozoril tudi Velenjčan Franc Pucner. "Problem je v vertikalnih dvižnih vodih za ogrevanje, saj cevi oddajajo toploto v tistem trenutku, ko je vsaj en radiator v višjih nadstropjih odprt. Merilnik, ki je na radiatorju, pa te toplote ne upošteva," trdi Pucner. Ker je Velenjčanovo stanovanje v najvišjem nadstropju stavbe in v njem ni cevi, mora prostore bolj ogrevati, za enako kvadraturo pa plačuje tudi do petkrat višji znesek od sosedov. "Z ministrstva za infrastrukturo so mi odgovorili, da bodo pripravili nov pravilnik o delitvi stroškov in spremenili variabilni in fiksni delež. Vendar to ne bo odpravilo krivičnega odčitavanja," je prepričan Pucner.

Sprememba pravilnika je nujna
Veliko težav povzročajo tudi tabele o porabi toplotne energije, saj jih mnogi ne razumejo in ne znajo razbrati, koliko toplote so porabili za ogrevanje. Na vedno večji pritisk potrošnikov, da je sedanji način odčitavanja in obračunavanja porabe toplotne energije nepravičen in nepregleden, se je odzvalo tudi ministrstvo za infrastrukturo, ki bo z javno razpravo poizkušalo spremeniti obstoječi pravilnik.

O nujnih spremembah obstoječega načina odčitavanja in obračunavanja porabe toplote so se pogovarjali v Posebni ponudbi.
.
Oddaja je na sporedu vsak torek ob 17.25 na TVS1.

.
V oddajo se lahko s svojimi vprašanji in zgodbami vključite tudi gledalci, in sicer po telefonu 01 475 20 20 in 01 475 20 21. Lahko tudi pišete na elektronski naslov posebna.ponudba@rtvslo.si, oddajo pa najdete tudi na Facebooku.


Jasna Krljić Vreg, Posebna ponudba

Posebna ponudba o obračunavanju porabe toplote
Posebna ponudba o obračunavanju porabe toplote