Kitajska partija se zaveda, da mora liberalizirati tudi finačni sektor, če želi okrepiti gospodarsko rast. Foto: EPA
Kitajska partija se zaveda, da mora liberalizirati tudi finačni sektor, če želi okrepiti gospodarsko rast. Foto: EPA

Bankam bo dovoljeno poskusno delovati pod nadzorom kitajskih bančnih avtoritet. Zasebne banke bodo sodelovale pri prestrukturiranju obstoječih bank, torej bodo lahko državne banke po novem delno tudi v zasebni lasti, in oblikovanju novih. Kitajska si prizadeva poiskati načine, da bi odprla strogo nadzorovani finančni sektor in tako utrla pot novemu valu gospodarske rasti, ki se je v zadnjem letu upočasnila, poroča BBC.

Za banke bodo veljali strogi postopki in standardi, hkrati pa podroben sistem nadzora njihovega delovanja, je sporočila kitajska komisija za bančno regulacijo (CBRC). Ob tem je komisija napovedala tudi, da bo tujim bankam olajšala vstop na kitajski finančni trg.

Kitajska začenja vzpostavljati zasebne banke v obdobju, ko narašča zaskrbljenost zaradi t. i. sivega bančništva v drugem največjem svetovnem gospodarstvu. V zadnjih nekaj letih se je namreč močno povečalo število posojil med nebančnimi podjetji, kar je pripomoglo k večanju kitajskega dolga. Kritiki med drugim opozarjajo, da sivo bančništvo predstavlja veliko tveganje za kitajsko gospodarsko rast.

Kitajski oblastniki so v boju zoper sivo bančništvo oblikovali nova pravila za finančni sektor. Podrobnosti še niso znane, vendar nekateri mediji že poročajo, da naj bi med drugim predvidevala večji nadzor nad t. i. sivimi bankami.