Ohladitev nepremičninskega trga je prispevala svoje k počasni gospodarski rasti. Foto: EPA
Ohladitev nepremičninskega trga je prispevala svoje k počasni gospodarski rasti. Foto: EPA

Lani je bila gospodarska rast 7,4-odstotna, medtem ko je v letu 2013 znašala 7,7 odstotka. Lanska gospodarska rast je najslabša po letu 1990, ko je kitajsko gospodarstvo raslo po 3,8-odstotni stopnji.

Kitajske oblasti so v letu 2014 merile na 7,5-odstotno gospodarsko rast. Ta cilj je po navadi postavljen na raven, ki je lahko dosegljiva, in načeloma se k temu cilju prišteje še kakšna desetinka odstotne točke. Da so kitajske oblasti napovedovale višjo rast od dejanske, se je zgodilo prvič po letu 1998.

A zdaj so oblasti objavo najnovejših podatkov o gibanju bruto domačega proizvoda pospremile z besedami, da gre za "novo normalno" rast. Kljub lanski upočasnitvi si bodo še naprej prizadevale za to, da bo gospodarstvo poganjala predvsem domača poraba in manj velike investicije, prizadevali pa si bodo za kakovostno rast, ne toliko za sam obseg. Premier Li Kečjang je poudaril, da upočasnitev rasti ni problematična, dokler ne trpijo tudi delovna mesta.

Kljub nižji rasti kot leto prej pa je bila lanska boljša od nekaterih napovedi, ki so Kitajski za 2014 napovedovale 7,3-odstotno gospodarsko rast. Analitiki napovedujejo nadaljnje upočasnjevanje rasti drugega največjega svetovnega gospodarstva. Letos naj bi raslo po sedemodstotni stopnji. Mednarodni denarni sklad je v danes objavljeni napovedi Kitajski letos napovedal le 6,8-odstotno gospodarsko rast.