Okoli 170 delavcev je ostalo brez dela. Foto: BoBo
Okoli 170 delavcev je ostalo brez dela. Foto: BoBo



Predsednik Nolikove uprave Bojan Dolar je povedal, da bo brez dela ostalo
skoraj vseh 170 zaposlenih. Sicer v podjetju še obstaja možnost ohranitve zdravih jeder in nadaljevanja proizvodnje, o čemer bo odločala stečajna upraviteljica. Predvidoma naj bi skušala tudi končati Nolikov 2,6 milijona evrov vredni projekt kogeneracije, ki je glavni razlog stečaja, je dodal.

Delavcem so plačali vse plače in prispevke, oktobrsko plačo jim bo novembra izplačala stečajna upraviteljica, odpravnine pa naj bi dobili poplačane iz stečajne mase, je še povedal Dolar.

Zamuda denarja usodna za podjetje
Nolik je za naložbo iz razvojnega programa Pokolpje pred tremi leti dobil dobrih 180.000 evrov nepovratnega denarja. Projekt zamuja že skoraj devet mesecev, napovedana pa je še dodatna trimesečna zamuda.

Zamudo naj bi, kot menijo v Noliku, povzročili slaba strokovna podkovanost projektanta in izvajalca, razpad konzorcija za izvedbo, slabo pripravljena in pomanjkljiva dokumentacija ter izvajalčevo neustrezno vodenje projekta, še ugotavljajo.

Projekt kogeneracije zamuja, hkrati pa ne vedo, ali bo sploh končan ali bo kogeneracija sploh delovala in ali bodo dosegli pogodbene zaveze. Izpada kogeneracije, s katero so povezani še drugi predvideni ukrepi prestrukturiranja, tudi ne more ustrezno nadomestiti nobeden od drugih ukrepov uprave.

Dolar je še potrdil, da je podjetje ob 4,7 milijona evrov čistih prihodkov lani ustvarilo 1,6 milijona evrov čiste izgube. Družba s tekočim poslovanjem izpada prihodkov, izgube in škode, ki nastaja zaradi nedokončane kogeneracije, ne more več pokrivati. Dodatnega denarja ne more dobiti, hkrati pa izgublja poslovni ugled, je še dodal.