Bine Kordež je še zmeraj zaposlen v Merkurju. Foto: MMC RTV SLO
Bine Kordež je še zmeraj zaposlen v Merkurju. Foto: MMC RTV SLO
Merkur v prisilni poravnavi

Postopki prisilne poravnave v nakelskem Merkurju so v polnem teku. Delo začela tudi prisilna upraviteljica Merkurjeve hčerinske družbe Mersteel Katarina Benedik, ki jo je kranjsko okrožno sodišče na ta položaj imenovalo v petek. Mersteel upnikom dolguje 92 milijonov evrov, po načrtu prisilne poravnave naj bi bili nezavarovani upniki v 4 letih in pol poplačani 3- odstotno, zavarovani pa v celoti, poroča TV Dnevnik.

Merkur dolguje 750 milijonov evrov
Uprava Merkurja z Blažem Pesjakom na čelu tudi po prihodu prisilnega upravitelja Ladislava Hafnerja normalno dela, le njene pristojnosti so skrčene zgolj na tekoče poslovanje. Skrb za upnike, ki jim Merkur dolguje 750 milijonov evrov, je prevzel prisilni upravitelj, ki nadzoruje vsa plačila uprave.

"Opozoril sem jih, da lahko plačujejo samo tekoče obveznosti, nujne, ničesar pa za nazaj," pojasnjuje Hafner in dodaja, da naj bi nujno potrebno posojilo šlo za nabavo blaga, s katerim mora dolžnik v najkrajšem mogočem času napolniti police pred prazniki.

Brez posojila se Merkur verjetno ne bo izognil stečaju
Če likvidnostnega posojila ne bi bilo, se Merkur verjetno ne bi mogel izogniti stečaju. Stečaj bi ga doletel tudi, če uprava v dveh tednih ne bi poravnala blizu 50 tisoč evrov stroškov prisilne poravnave. Da bi ta uspela, bo moralo zanjo, predvidoma februarja, glasovati vsaj 60 odstotkov upnikov. Ti bi bili v naslednjih petih letih poplačani 62-odstotno, ob morebitnem stečaju le četrtinsko.

Ob tem pa je zanimivo, da je nekdanji predsednik uprave Bine Kordež, ki je sredi junija odstopil, še vedno zaposlen v Merkurju. Prejemal naj bi plačo 13 tisoč evrov bruto. V Merkurju nam višine niso želeli potrditi. A če je podatek točen, potem je njegova za tisoč evrov višja od plače zdajšnjega predsednika uprave Blaža Pesjaka.

Neuradno: Kordež zaposlen za nedoločen čas z mogočo odpravnino 12 plač
Kot nam je uspelo neuradno izvedeti, naj bi pokojni Bojan Knuplež s Kordežem podpisal pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas z mogočo odpravnino 12 plač. Prav jutri naj bi se uprava in prisilni upravitelj sestala s Kordežem in skušala doseči sporazumno prekinitev pogodbe, po možnosti brez odpravnine, je za TV Dnevnik poročala Janja Koren.

Merkur v prisilni poravnavi