Osnutek nacionalnega stanovanjskega programa se osredotoča na ranljivejše skupine, mlade, starejše, socialno ogrožene in prebivalce s posebnimi potrebami. Foto: BoBo
Osnutek nacionalnega stanovanjskega programa se osredotoča na ranljivejše skupine, mlade, starejše, socialno ogrožene in prebivalce s posebnimi potrebami. Foto: BoBo

V Ljubljani je potekala javna predstavitev osnutka nacionalnega stanovanjskega programa. "Želim, da bi bili predlogi konstruktivni, da bi dokument pridobil vsebine, ki bi jih pozneje tudi izvedli," je dejala ministrica Irena Majcen. Javna obravnava osnutka se izteče v sredo, nato naj bi ministrstvo oblikovalo končen predlog.

Nacionalni program se odmika od dozdajšnjega načina reševanja stanovanjske problematike, ki se je usmerjal predvsem na področje socialnih transferjev, zapostavljen pa je bil gospodarski in prostorski vpliv stanovanjske politike, je dejala državna sekretarka na ministrstvu Lidija Stebernak.

Dvomi o učinkovitosti programa
Razpravljavci na javni predstavitvi so imeli precej pripomb na osnutek. Tako so med drugim opozorili, da sicer opredeljuje cilje, ni pa izvedbeni program z vsemi finančnimi okviri, zaradi česar da lahko precej stvari ostane le mrtva črka na papirju.

Nekdanji minister Miha Jazbinšek je dejal, da program le opredeljuje cilje, ni pa kvantificiran. Opozoril je, da cilji glede neprofitnih stanovanj niso bili doseženi. Prav tako pa ne podpira ideje, da bi sklad opravljal funkcijo javne službe za posredovanje pri oddaji v najem.

Franci Gerbec iz nepremičninskega združenja FIABCI je opozoril, da program ne opredeljuje vseh finančnih okvirjev, zaradi česar lahko marsikateri del ostane le mrtva črka na papirju. V združenju nasprotujejo javni prodaji stanovanj in se zavzemajo, da se število teh stanovanj poveča.

Andreja Troha iz skupnosti občin je opozorila, da občine nimajo pravnih sredstev za nadomeščanje prodanih javnih stanovanj. Prehod na stanovanjski dodatek pozdravljajo, saj da bi lahko prispeval k reševanju težav, se pa sprašujejo, kdo bo ta sredstva zagotavljal.

Povezava nevladnih organizacij Mreža za prostor pa med drugim opozarja, da je preslabo opredeljena možnost stanovanjskih zadrug. Med drugim predlaga, da bi se v najemniški fond vključila tudi stanovanja, ki so na slabi banki in tudi v stečajih, dokler ti niso končani.