Najmanj podkupljivosti naj bi bilo na severu Evrope, kaže raziskava, opravljena med menedžerji. Foto: BoBo
Najmanj podkupljivosti naj bi bilo na severu Evrope, kaže raziskava, opravljena med menedžerji. Foto: BoBo

V raziskavi svetovalnega podjetja Ernst&Young je namreč kar polovica vprašanih menedžerjev odgovorila, da so to povsem običajne poslovne prakse.

Raziskavo Ernst&Young izvaja vsako drugo leto, v njej pa so sodelovali menedžerji iz 3.000 podjetij v 38 državah Evrope, Bližnjega vzhoda, Indije in Afrike.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so rezultati pokazali, da sta korupcija in podkupovanje po ocenah menedžerjev še posebej močno razširjena na jugovzhodu Evrope: na Hrvaškem (92 odstotkov), v Sloveniji (87 odstotkov) in Srbiji (84 odstotkov).

Najmanj podkupljivosti na severu Evrope
Najmanj podkupljivi so vodilni v podjetjih na severu Evrope, kaže raziskava. O obstoju korupcije so namreč poročali le štirje odstotki menedžerjev na Danskem, deset odstotkov na Švedskem in 11 odstotkov na Finskem.

Slovenija na vrhu glede prirejanja bilanc
Slovenija se uvršča na sam vrh po prirejanju bilanc podjetij. Tako kot v Srbiji je namreč kar 69 odstotkov slovenskih menedžerjev priznalo, da podjetja v njihovi državi svoje številke pogosto predstavljajo v lepši luči, kot pa dejansko so. Tretje mesto so v mednarodni primerjavi zasedli avstrijski menedžerji. Prirejanje bilanc jih je priznalo 68 odstotkov.

Podkupovanje kot rešitev
Vsak deveti menedžer v Evropi ne vidi nobenih težav pri tem, da za pridobitev naročila ponudi plačilo v gotovini, tretjina vseh vprašanih pa je priznala, da bi se v zadnjem poskusu za rešitev svojega podjetja poslužila podkupovanja v kakršnikoli obliki.