V podjetju Košaki TMI z analizami dokazujejo, da v salami halal kulen ni svinjine. Zaradi škode napovedujejo tožbo. Foto: BoBo
V podjetju Košaki TMI z analizami dokazujejo, da v salami halal kulen ni svinjine. Zaradi škode napovedujejo tožbo. Foto: BoBo
Košaki s tožbo nad švedski laboratorij

Predsednik uprave podjetja Košaki TMI Jure Bojnec škodo, ki jo je podjetje do zdaj utrpelo zaradi objave švedskega laboratorija, ocenjuje na 450 tisoč evrov. V to je vključen le dozdajšnji izpad dohodkov, dejanska škoda pa bo po mnenju Bojneca zaradi odmevnosti primera po Evropi bistveno večja. Bojnec pa je ob tem dodal, da je zaradi negativne odmevnosti škodo že občutila tudi širša slovenska mesnopredelovalna industrija.

Švedski nacionalni laboratorij za živilsko industrijo je namreč pred dvema tednoma objavil informacijo, da so v goveji salami kulen z oznako halal slovenskega proizvajalca Košaki odkrili desetino svinjine. Primer je bil tako odmeven, da se je izvoz za podjetje Košaki praktično ustavil, odpoklicati pa so morali izdelke z vseh trgov zahodne Evrope.

Toda podjetje Košaki je prepričano, da podatek švedskega laboratorija ne drži. Naročili so dve analizi neodvisnih laboratorijev, katerih rezultati so švedske ugotovitve ovrgli. Obenem pa Bojnec švedskemu laboratoriju očita vrsto nepravilnosti. Med drugim ugotavlja, da laboratorij sploh ni akreditiran za kvantitativne analize, storili pa naj bi tudi več postopkovnih napak.

Potem ko so za ugotovitve laboratorija izvedeli iz medijev, so v podjetju Košaki kontaktirali s švedsko agencijo za hrano, kjer so jim obljubili, da bodo opravili drugo analizo vzorca, rezultati pa bodo znani čez teden dni. Bojnec je ob tem dejal, da bi morali drugo analizo opraviti že v rednem postopku.

Podjetje Košaki, ki je sicer v postopku prisilne poravnave, bo zaradi škode vložilo tožbo zoper švedsko agencijo za hrano. Dogodek je zanje prišel ob nepravem času, saj so ravno marca dosegli pozitiven denarni tok, glasovanje o prisilni poravnavi pa pričakujejo v prvi polovici maja.

Košaki s tožbo nad švedski laboratorij