Slovenske analize govejega kulna Košakov so pokazale, da v njem ni svinjskega mesa, kot so trdili na Švedskem. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske analize govejega kulna Košakov so pokazale, da v njem ni svinjskega mesa, kot so trdili na Švedskem. Foto: MMC RTV SLO
V halal kulenu ni svinjine

V mariborski Tovarni mesnih izdelkov Košaki so prejeli rezultate analiz, ki so potrdile, da v vzorcu govejega kulena, ki so ga prejeli iz Švedske, ni bilo svinjskega mesa.

"Iz tega sledi, da so izdelki podjetja Košaki TMI kakovostni, da je naša proizvodnja dosledno kontrolirana ter v skladu z visokimi strokovnimi standardi in pričakovanji naših kupcev," je povedal predsednik uprave mariborske družbe Jure Bojnec.

Zmota švedske agencije za prehrano?
V Košakih so prejšnji teden od švedskega kupca dobili obvestilo, da naj bi v njihovem izdelku Beef kulen - halal 1/2 VP, zaznali prisotnost svinjskega mesa. Švedska agencija za prehrano je namreč objavila, da so v salami slovenskega proizvajalca, ki je označena z oznako halal, našli svinjino.

Goveji kulen Košakov naj bi tako vseboval okoli deset odstotkov svinjskega mesa. Tiskovna predstavnica agencije Louise Nyholm pa je takrat sporočila, da bodo o svojih ugotovitvah obvestili tudi EU.

"Nesprejemljivo je, da izdelki, označeni s halal, vsebujejo svinjsko meso. Veliko ljudi je, ki nikakor nočejo jesti svinjine, zato je pomembno, da podjetja prevzamejo odgovornost in potrdijo, da se njihovi izdelki ne prodajajo z napačnimi oznakami," je razložila Nyholmova.

V Košakih so nato nemudoma ukrepali in preventivno umaknili vse izdelke iz omenjene serije, kakor tudi druge izdelke njihovega avstrijskega podizvajalca. Hkrati so ob prisotnosti ekipe za varnost živil iz zaloge izdelkov vzeli 20 vzorcev različnih mesnin in jih poslali v analizo na Nacionalni veterinarski inštitut.

V halal kulenu ni svinjine