Gospodarstvo
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 5 glasov Ocenite to novico!
Merkur
Prodaja Merkur trgovine se je začela marca z zbiranjem zavezujočih ponudb. Foto: BoBo

Dodaj v

Kranjsko sodišče soglaša s prodajo Merkur trgovine

S soglasjem se končuje prodajni postopek
12. julij 2017 ob 13:11
Kranj - MMC RTV SLO, STA

Po mnenju kranjskega okrožnega sodišča pri prodaji Merkur trgovine ni bilo mogoče doseči višje kupnine, zato je izdalo soglasje k prodaji Merkur trgovine ameriškemu naložbenemu skladu HPS Investment Partners za 28,56 milijona evrov.

Kot je zapisano v sklepu sodišča, je sklad skladno s ponudbo ustanovil družbo Mercury Holdings Sarl s sedežem v Luksemburgu, prek katere bo kupil delnice. Cena, ki jo je ponudil sklad, je bila sicer za 10.000 evrov višja, kot je bila izklicna cena v prejšnjem prodajnem poskusu. Na sklep je mogoče vložiti pritožbo v 15 dneh.

Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup je namreč v torek z ameriškim naložbenim skladom HPS Investment Partners podpisala pogodbo o prodaji družbe Merkur trgovina.

S tem se končuje prodajni postopek za družbo Merkur trgovina, katere lastnik je bil stari Merkur, ki je po izločitvi Merkur trgovine in Merkur nepremičnin končal v stečaju.

Prodaja se je začela marca
Prodaja Merkur trgovine se je začela marca z zbiranjem zavezujočih ponudb, pri čemer izklicna cena ni bila določena. Januarja je namreč Goriupova izvedla enak postopek z izklicno ceno 28,55 milijona evrov, a takrat za nakup družbe ni prispela nobena ponudba. Na tokratni razpis so medtem prispele štiri ponudbe.

HPS Investment Partners se po pisanju Dela poteguje tudi za nakup 13 trgovskih centrov, v katerih deluje Merkur trgovina in ki jih prodaja Heta, slaba banka nekdanje avstrijske banke Hypo. Vrednost tega posla naj bi neuradno znašala okoli 50 milijonov evrov.

Merkur je šel v stečaj novembra 2014. Stečajna upraviteljica je medtem prodala številne nepremičnine v lasti starega Merkurja, prav v teh dneh se je začela prodaja ponudnika hišne in zabavne elektronike ter bele tehnike Big Banga, ki jo bo upraviteljica izvedla z nezavezujočim zbiranjem ponudb na podlagi neposrednih pogajanj.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
amigo
# 12.07.2017 ob 13:33
No ja, prodaja ameriškemu skladu kobilic. Ta bo Merkur razprodal, ter uničil, nekaj tisoč nezaposlenih pa na grbo države.
Grešnica
# 13.07.2017 ob 12:05
amigo se že trese, če se še enkrat ponovi prevzem tipa "Elan", bodo razpadle njegove socialistične sanje....

Izsek: (vir: Finance, maj 2017):
**»Glede na to, da letos beležimo več kot 10-odstotno rast predsezonskih naročil, je nova strategija znamke Elan na trgu očitno padla na plodna tla«, poudarja Leon Korošec**

"Elan je namreč pred slabima dvema letoma dobil nova lastnika, Wiltan Enterprises in Merrill Lynch International.

Kakšne nove poslovne priložnosti vam je omogočil prevzem?

Za Elan je bil prevzem zelo pozitiven, saj je bila ob prodaji razrešena tudi problematika državne pomoči. Okrepila se je likvidnostna situacija družbe ter postavila korporativna struktura, ki z mednarodnim upravnim odborom strokovnjakov s področja naših poslovnih dejavnosti omogoča razvijanje Elana z jasno ambicijo po rasti prihodkov in krepitvi blagovne znamke Elan. Oboje je bistveno za dolgoročni razvoj družbe, s tem pa se je tudi izboljšal ugled Elana v poslovni javnosti, ki se že kaže tako v večjem zaupanju obstoječih kupcev kot tudi v bistveno lažjem pridobivanju novih. Navedeno potrjujejo tudi rezultati, saj letos na vseh štirih divizijah beležimo rast naročil v primerjavi z letom poprej. Poleg tega tudi povečujemo število zaposlenih, spremenili smo plačni sistem ter s tem omogočili boljše plače, vse z namenom, da Elan postane še bolj zanimiv delodajalec v regiji, in da si s tem tudi zagotovi stabilno in kakovostno zaposlitveno strukturo.

Katere so po vaši oceni ključne prednosti za poslovanje, ki jih prinaša tuje lastništvo?

Dolgoročno usmerjena vizija s poudarkom na razvijanju in krepitvi poslovanja, boljša vpetost v mednarodne finančne tokove ter dvig kredibilnosti podjetja v mednarodnem poslovnem okolju.
"
Po prevzemu so se "razširili" za 150 zaposlenih...
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo