Osnova za preiskavo družbe je davčni pregled, opravljen v letu 2007, kriminalisti pa iščejo dokumente za razjasnitev okoliščin, so sporočili iz podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Osnova za preiskavo družbe je davčni pregled, opravljen v letu 2007, kriminalisti pa iščejo dokumente za razjasnitev okoliščin, so sporočili iz podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Čista lopata številka dve?

Kriminalisti so preiskali poslovno stavbo podjetja CGP v Novem mestu, hkrati pa so pri nekaterih članih njegove uprave izvedli hišne preiskave. V družbi so novico potrdili in dejali, da so kriminalisti iskali nekatere dokumente, povezane z davčnim pregledom leta 2007.

Vpletene osebe in preostali zaposleni v preiskavi sodelujejo, preiskovalcem pa bodo izročili vso pričakovano dokumentacijo, so zatrdili.

Sum zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja
Z generalne policijske uprave so medtem sporočili, da kriminalistična policija dejavnosti izvaja na območjih več policijskih uprav, kjer opravljajo hišne preiskave zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja. Predkazenski postopek usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu. Več informacij ne morejo posredovati, saj preiskava še poteka.

Podjetje CGP sicer obvladuje belokranjski poslovnež Dari Južna, predsednik in člani njegove uprave pa so Marjan Pezdirc, Martin Štubljar in Marijan Prešeren. Južna je tudi predsednik nadzornega sveta družbe.

Kriminalisti tudi na Perspektivi
Kriminalisti so obiskali tudi ljubljansko skupino Perspektiva, je poročal Radio Slovenija. Ta je v lasti Darija in Vesne Južne ter je tudi večinska lastnica CGP-ja. Dari Južna je za TV Slovenija v prispevku Petre Bezjak povedal, da so prišli po dokumentacijo v zvezi z davki, njegov odvetnik Aleksander Čeferin pa je dejal, da je preiskava zdaj zaključena, Južna pa gre lahko svobodno domov.

V lasti zakoncev Južna, ki ju je revija Manager lani uvrstila na peto mesto med najbogatejšimi Slovenci, je tudi sevniška Lisca in deset odstotkov Petrola.

Siročiča pridržali v povezavi s Prenovo?
Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti obiskali tudi nekdanjega člana uprave CGP-ja Rajka Siročiča, ki je bil pozneje tudi prvi mož Darsa. Radio Krka je poročal, da so ga tudi pridržali, in sicer v povezavi z dogajanjem okoli kočevskega podjetja Prenova, kjer že nekaj dni gladovno stavka devet neplačanih delavcev.

Že dopoldne so opravili tudi preiskave na območju Kranja, a o tem več ni znanega.

Čista lopata številka dve?