Čeprav je bil med najbolj prizadetimi v krizi prav gradbeni sektor, je prvi na lestvici najbolje plačanih menedžerjev v Sloveniji prvi mož SCT-ja Ivan Zidar. Foto:
Čeprav je bil med najbolj prizadetimi v krizi prav gradbeni sektor, je prvi na lestvici najbolje plačanih menedžerjev v Sloveniji prvi mož SCT-ja Ivan Zidar. Foto:
Dušan Črnigoj
Najbolje plačani menedžer v letu 2008, prvi mož Primorja Dušan Črnigoj, je na tokratni lestvici pristal na 14. mestu. Foto: MMC RTV SLO
Evri
Čeprav bi morala podjetja letos prvič razkriti prejemke svojih vodilnih mož, tega še vedno niso storila vsa. Glede na pojasnila ministrstva za gospodarstvo kršitev 294. člena zakona o gospodarskih družbah (ta določa način, kako morajo biti razkriti prejemki članov uprav in nadzornega sveta) v kazenskih določbah ni opredeljena kot prekršek. Foto: Thinkstock
Evri
Največ najbolje plačanih slovenskih menedžerjev prihaja iz finančnega sektorja, čeprav je bil prav ta poleg gradbeništva med najbolj prizadetimi zaradi gospodarske krize. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot
Nekdanji prvi mož Pivovarne Laško, ki je družbo zaradi neuspešnega prevzema spravil v rdeče številke, Boško Šrot je z 278.814 evrov bruto pristal na 30. mestu. Njegov naslednik Dušan Zorko je z 228.990 evri na 65. mestu. Foto: MMC RTV SLO
Igor Bavčar
Nekdanji prvi mož Istrabenza je s 199.471 evri bruto prejemkov v letu 2009 na 86. mestu. Foto: BOBO
Koliko so lani zaslužili menedžerji?

Najbolje plačani slovenski menedžerji so lani v povprečju dobili slabih 281.000 evrov bruto prejemkov. Prvih sto pa je skupaj prejelo 28,1 milijona evrov, kaže lestvica najbolje plačanih slovenskih podjetnikov, objavljena v Dnevnikovem Objektivu.

Najbolje plačani vsak mesec prejeli 23.400 evrov bruto
Tisti na vrhu lestvice so v kriznem letu 2009 na mesec prejeli 23.400 evrov bruto prejemkov, pri čemer velja spomniti, da je bila decembra lani povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji 1.488 evrov.

Pri Dnevniku so pod drobnogled vzeli skoraj tisoč podjetij - javnih delniških družb, bank, zavarovalnic, družb za upravljanje, borznih hiš, večjih gradbenih podjetij in holdinških družb ter nekatera medijsko najbolj izpostavljena podjetja.

Pri sestavi lestvice so upoštevani vsi prejemki menedžerjev, saj nekateri med njimi poleg na vrhu podjetij "sedijo" tudi v nadzornih svetih več drugih družb. Tako so v prejemkih seštete plače, sejnine, nagrade in odpravnine.

Na vrhu lestvice Zidar s 793.743 evri bruto prejemkov
Najbolje plačani slovenski menedžer je bil lani predsednik upravnega odbora Ivan Zidar, ki je prejel 793.743 evrov bruto oz. 2.170 evrov bruto na dan. Od tega je več kot pol milijona evrov prejel zaradi vodenja SCT-ja, preostalo pa kot direktor oz. nadzornik več družb iz Skupine SCT. V okviru teh je največ prejel (skoraj 200.000 evrov bruto) kot direktor Tovarne asfalta Črnuče z osmimi zaposlenimi.

Zidarju s 632.000 evri bruto na drugem mestu sledi predsednik uprave Krke Jože Colarič, tretje mesto pa je s 613.610 evri bruto zasedel Bojan Petan. Tako kot Zidar je tudi Petan do te vsote prišel z več funkcijami. Poleg vodenja DZS-ja je bil Petan v letu 2009 tudi predsednik uprave Term Čatež ter prvi nadzornik Marine Portorož in Dnevnika.

Več kot pol milijona evrov bruto so lani zaslužili še Marco Emilio Poggi (predsednik uprave Cogate-Palmolive Adria), Janez Poljanec in Aleš Rotar (oba člana uprave Krke).

Deseterico najbolje plačanih slovenskih menedžerjev končujejo še nekdanji predsednik uprave Bawag banke Joachim Reitmeier, generalni direktor Salonita Anhovo Jože Fonda, predsednik uprave Gorenjske banke Gorazd Trček in nekdanji član uprave Bawag banke Blaž Brodnjak.

Lestvica 20 najbolje plačanih slovenskih menedžerjev v letu 2009:

Menedžer Skupni prejemki z naslova vseh funkcij (bruto v EUR)Funkcija
Ivan Zidar 793.743predsednik upravnega odbora SCT-ja, vodenje, nadzorni sveti podjetij iz Skupine SCT
Jože Colarič 632.000predsednik uprave Krke
Bojan Petan 613.610predsednik uprave DZS-ja, predsednik uprave Term Čatež, predsednik NS-ja Marine Portorož, predsednik NS-ja Dnevnika
Marco Emilio Poggi 562.991direktor Colgate-Palmolive Adria
Janez Poljanec 530.000član uprave Krke
Aleš Rotar 501.000član uprave Krke
Joachim Reitmeier 486.000del leta predsednik uprave Bawag banke
Jože Funda 474.695generalni direktor Salonita Anhovo
Gorazd Trček 429.000predsednik uprave Gorenjske banke
Blaž Brodnjak 428.000del leta član uprave Bawag banke
Zvezdana Bajc 427.000članica uprave Krke
Ezio Salvai 373.000predsednik uprave Banke Koper
Andre-Marc Prudent 359.100podpredsednik uprave SKB-ja
Dušan Črnigoj 355.248predsednik upravnega odbora Primorja
Klaus Oberhammer 351.175direktor Citroena Slovenija
Danilo Senič 349.952direktor družbe NIVO
Milena Štular 347.306del leta članica uprave Droge Kolinske
Romana Pajenk 346.168predsednica uprave Probanke, predsednica NS-ja Avtotehne, predsednica NS-ja Trima
Igor Kragelj 346.000član uprave Banke Koper
Milan Matos 343.329del leta direktor MK Založbe

Vir: Dnevnik

Nekateri še vedno skrivajo višino svojih prejemkov
Ob tem velja dodati, da na lestvici nekateri menedžerji, ki bi zasedli precej visoka mesta, manjkajo, saj mnoge slovenske družbe še vedno skrivajo podatke o plačah. Na plače pa je lani država vplivala tudi s t. i. Kramarjevim zakonom, s katerim je dodatno obdavčila prejemke menedžerjev družb, ki so prejele državno pomoč.

Zaradi krize si je lani velik del slovenskih menedžerjev sicer znižal fiksni del plače (tudi za več kot tretjino), vendar pa je bilo hkrati znižanje variabilnega dela plač in nagrad mnogo manj izrazito. Tako so bili prejemki vodilnih lani v veliki meri odvisni od nagrad za delo v letu 2008, ko kriza še ni bila tako izrazita.

Na vrh so nekatere "izstrelile" tudi nagrade in odpravnine
Nagrado za delo v letu 2008 je tako dobila četrtina najbolje plačanih slovenskih menedžerjev, največje predsednik in član uprave Banke Koper Enzio Salvai in Igor Kragelj ter nekdanji direktor MK Založbe Milan Matos.

K uvrstitvi na lestvico pa so prispevale tudi odpravnine. Glede na javno dostopne podatke je bil lani na tem področju rekorder nekdanji predsednik uprave Bawag banke Joachim Reitmeier, ki je prejel 225.000 evrov odpravnine. Kar se tiče odpravnin, mu sledi nekdanji predsednik uprave Ljubljanske borze in zdajšnji prvi nadzornik NLB-ja Marko Simoneti s 169.000 evri, na tretjem mestu pa je nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot, ki je potapljajočo se družbo zapustil s 152.000 evri odpravnine.

Koliko so lani zaslužili menedžerji?