"Vemo kaj bi radi, imamo motiv po ustvarjanu boljšega življenja, rasti gospodarskega standarda in zagotavljanja kulturnih medsebojnih odnosov. Imamo tudi dovolj ustvarjalno naravnano strukturo tako javnih financ kot družbe nasploh," Križanič opisuje slovensko gospodarstvo. Foto: Ukom

Zatrjuje, da z varčevalnim proračunom vlada brani socialno državo, jo vzdržuje. "Smo v fazi krize, ko je najtežje zadržati mirne živce. V obdobju, ko se je vse podiralo okoli nas in smo s stimulativnimi ukrepi krizo napadali in jo s skupnimi močmi na svetovni ravni tudi odpravili, je bilo lažje skupaj držati. Zdaj, ko je treba ustvariti prihranke, je to dosti težje," je v oddaji Vroči mikrofon na Valu 202 opozoril minister France Križanič.

Bo koalicija vzdržala?
"Ljudi pozivam, da ohranimo mirne živce in z nekimi varčevalnim letom 2011 pridemo v obdobje pričakovane pospešene rasti javnih financ, ko si bomo povečanje v evrih lahko privoščili," je dejal.

Pri sprejemanju proračuna za prihodnje leto se bo po njegovih besedah pokazalo, ali bo koalicija vzdržala, ali bodo vse članice koalicije ohranile dovolj mirne živce. Vprašljiva je predvsem podpora DeSUS-a.

"Smo v obdobju varčevanja po koncu krize"
"Slovenija je v tretji izhodni fazi globoke finančne in gospodarske krize. Ta tretja faza je faza izravnave javnih financ. Kriza je nastala v finančnem sektorju, se nadaljevala v realnem z brezposelnostjo, s padcem povpraševanja, padcem bruto domačega produkta. Država se je na to odzvala, to je poslabšalo javne finance in zdaj to izravnavamo. Smo v obdobju varčevanja po koncu krize, ko zasebni sektor bolj ali manj narašča," Križanič pojasnjuje, v kakšnem gospodarskem stanju je Slovenija.

"Če bodo prihranki premočni, če bo prišlo do neravnovesji in če se bodo nadaljevala ravnovesja na deviznih trgih, se lahko vsaj v delu sveta zgodi, da bo kriza imela še eno pot navzdol," napoveduje.