Kot kaže, se je Colarič na najvišjem položaju v Krki dobro znašel. Pri tem so mu v pomoč več kot 20-letne izkušnje v podjetju . Foto: RTV SLO
Kot kaže, se je Colarič na najvišjem položaju v Krki dobro znašel. Pri tem so mu v pomoč več kot 20-letne izkušnje v podjetju . Foto: RTV SLO
Krka je poleg Revoza dolenjski gospodarski velikan. Foto: RTV SLO

Nagrado so mu podelili na slovesnosti v okviru dvodnevnega jesenskega srečanja tega stanovskega združenja, ki poteka v Mariboru in ga je odprl gospodarski minister Andrej Vizjak.

Kopici znanih in manj znanih poslovnežev se bo pri razpravah v petek pridružil tudi evropski komisar za znanost in razvoj Janez Potočnik. Spregovoril bo o potrebi po inovacijah v EU-ju.

Med temami bosta tudi vloga države pri poslovanju podjetij in obvladovanje poslovnih tveganj, kjer poleg Vizjaka med drugimi sodelujejo tudi predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak in nekdanji vodja delovne skupine za umik Kada in Soda iz gospodarstva Peter Groznik.

Kdo je prvi mož Krke?
Colarič, ki vodi največje podjetje na Ljubljanski borzi, je poskrbel za rekordne vrednosti delnice Krke in njene dobre poslovne rezultate. Prejšnji mesec je v družbi premierja Janeza Janše in finančnega ministra Andreja Bajuka pod pokroviteljstvom Zavarovalnice Triglav splezal na istoimensko najvišjo slovensko goro. Aprila letos je prejel priznanje za najboljšega direktorja po izboru gospodarskih novinarjev na finančnih dnevih Kapital 2006. Bralci MMC-jevega gospodarskega spletnega portala ste ga aprila izbrali tudi za Osebnost meseca.

Šolal se je na ekonomski fakulteti in je v Krki zaposlen že 24 let. Član uprave je od leta 1997, nadzorniki pa so ga na prvi stolček podjetja posadili sredi leta 2004. Petletni mandat mu je začel teči januarja 2005. "Krka bo še naprej ena izmed vodilnih generičnih farmacevtskih družb v Evropi in bo še krepila svoj položaj na trgih v več kot sedemdesetih državah sveta," je ob prihodu letošnjega leta za MMC ocenil Colarič.

Nekaj besed o Krki:
prihodki v prvem polletju: 82,3 mlrd. tolarjev
čisti dobiček: 12,4 mlrd. tolarjev
presežek prodaje na letni ravni: + 25 %
rast na ruskem trgu: + 44 %
vrednost delnice: 181.589 tolarjev
zadnja sprememba delnice: + 2 % (4. 10. 2006)

Preberite več: Polletno poročilo o poslovanju

Stanovsko združenje za spodbujanje podjetništva
Združenje Manager je stanovsko združenje slovenskih menedžerjev, ki si je zadalo nalogo, da bo skrbelo za njihove interese in pomagalo uveljavljati njihov poklic v tranzicijskem razvoju Slovenije. Nastalo je dve leti pred osamosvojitvijo, zadnja leta pa ima okoli tisoč članov. Njihova nagrada menedžer leta je bila sprva namenjena ljudem, ki so se ob sesutju južnih izvoznih trgov in preobrazbi temeljev gospodarstva novonastale države znali in zmogli spopasti s tranzicijsko krizo. Z vse večjo uspešnostjo Slovenije in s tem njenih podjetij se je nagrada preoblikovala v priznanje za odličnost pri gospodarjenju in dosežke podjetij.

Menedžerji leta
leto 2006:
Jože Colarič, Krka
leto 2005: Anton Papež, TCG Unitech
leto 2004: Sonja Gole, Adria Mobil
leto 2003: Andrej Polenec, Iskratel
leto 2002: Zoran Janković, Mercator
leto 2001: Bruno Korelič, Luka Koper
leto 2000: Herman Rigelnik, Autocommerce
leto 1999: Tatjana Fink, Trimo
leto 1998: Jakob Piskernik, Merkur
leto 1997: Jože Mermal, BTC
leto 1996: Alojz Deželak, Kolinska
leto 1995: Metod Dragonja, Lek
leto 1994: Janez Štefanič, Iskra kondenzatorji
leto 1993: Metka Wachter, Krka kozmetika; Borut Mokrovič, Terme Čatež; Branko Pavlin, Comet
leto 1992: Miloš Kovačič, Krka; Miro Pinterič, Šešir; Danilo Kovačič, Hit;
leto 1991: Stane Gošte, Eti; Vida Marcijan, Filc; Jože Stanič, Gorenje.

R. S. / RTVSLO