Colarič je na vrhu za zdaj zamenjal Zidarja. Foto: BoBo
Colarič je na vrhu za zdaj zamenjal Zidarja. Foto: BoBo

Lestvico najbolje plačanih slovenskih menedžerjev so objavili v časopisu Dnevnik, se bo pa v jesenskih mesecih verjetno spremenila, saj vse gospodarske družbe še vedno niso objavile prejemkov članov uprav in nazornih svetov, nekatere pa kljub zakonskim obveznostim tega ne naredijo pregledno.

Na vrhu lestvice je Jože Colarič, ki je za vodenje Krke prejel 659.000 evrov bruto, sledita mu član uprave Krke Aleš Rotar (521.000 evrov bruto) in generalni direktor družbe Scania Slovenija Harald Woitke (494.711 evrov bruto). Ti menedžerji so se po ugotovitvah Dnevnikovega novinarja Matjaža Polaniča na vrh zavihteli predvsem zaradi propada gradbenih baronov Ivana Zidarja in Dušana Črnigoja, ki sta v preteklih letih služila največ.

Skupno so prejeli 21 milijonov evrov v enem letu
Deseterico najbolje plačanih slovenskih menedžerjev dopolnjujejo še člana uprave Krke Zvezdana Bajc (474.000 evrov bruto) in Vinko Zupančič (379.000 evrov), nekdanji predsednik uprave Save Janez Bohorič (313.000 evrov), predsednica uprave Probanke Romana Pajenk (310.800 evrov), nekdanja člana Savine uprave Vinko Perčič (292.000 evrov) in Emil Vizovišek (291.000 evrov) ter glavni izvršni direktor SKB Andre-Marc Prudent (278.100 evrov).

Teh sto menedžerjev je lani skupno prejelo 21,1 milijona evrov bruto, vsak med njimi pa je dobil povprečno 17.600 evrov bruto na mesec. Zanimivo je tudi to, da za uvrstitev na lestvico ni treba, da družba, ki jo vodiš, posluje dobro. Tako so se nanjo uvrstili tudi nekdanji predsednik uprave Nove KMB Matjaž Kovačič, predsednik uprave NLB v odhajanju Božo Jašovič, Janez Bohorič, Vinko Perčič in Emil Vizovišek, kljub temu da njihove družbe poslujejo z ogromnimi izgubami.