Menedžer leta. Foto: Hella Saturnus
Menedžer leta. Foto: Hella Saturnus
Danilo Türk
Predsednik republike skozi mandat vztrajno poudarja pomembnost dialoga. Foto: BoBo
tvit
Svoj odziv je začivkal tudi nekdanji SDS-ov razvojni minister Žiga Turk. Foto: MMC RTV SLO
Menedžerji izbrali najboljšega

Javna razprava v okviru portoroške konference, ki se je udeležuje tudi predsednik države, je namenjena predvsem zavezi za uspešno prihodnost Slovenije. Po predsednikovem mnenju je v razpravo o novi razvojni paradigmi treba vključiti tudi mlajšo generacijo, trenutno pa nam "manjka vizije".

V okviru kongresa so menedžerji izbrali najboljšega med njimi, slovenskega menedžerja leta. Naziv, ki ga podeljuje Združenje Manager, je dobil Christof Droste, generalni direktor družbe Hella Saturnus Slovenija, kjer "domuje" že več kot dvajset let. Prihodki družbe so se od leta 2008 do lani podvojili, za prihodnje leto pa načrtujejo petodstotno rast. Družba zaposluje 2.000 ljudi.

Združenje pri izboru nagrajenca upošteva štiri merila: najboljše finančne rezultate, najzahtevnejše izboljšave, najboljša skrb za prihodnost družbe in najboljše vodstvene kompetence. Lani je laskavi naslov dobil Zdravko Počivalšek iz Term Olimia.

Dva MMC-jeva intervjuja z Drostejem.
- "V Sloveniji potrebujemo politično stabilnost"
- "Slovenija bi morala dovoliti več tujih naložb"
Vabljeni k branju.

"Padec BDP-ja povezan z odvisnostjo od izvoza"
Slovenska razvojna paradigma je dolgo temeljila na izvozu, kar je državo naredilo vitalno odvisno od izvoza, s katerim je po Türkovem mnenju, ki ga je izrazil še v okviru javne razprave, povezan "velik del naših težav" kot na primer padec bruto domačega proizvoda.
Trenutno pa ne moremo biti zadovoljni, saj nimamo popolne predstave niti razprave o tem, kako naprej, je opozoril. Nekatere strategije, ki so se pojavile, niso bile uspešne, saj po predsednikovem mnenju niso ustvarile podlage, na kateri bi se začeli pogovarjati o novi paradigmi.
Brez dialoga težko do nacionalnega interesa
Kot glavno težavo pri pripravi nove paradigme pa Türk izpostavlja nesposobnost za dialog. Brez dialoga bo namreč težje definirati tudi nacionalni interes ter posamezne razvojne cilje in politike.

Po Türkovih besedah so ključne zlasti tri strategije. Prva je strategija nadaljnjega industrijskega razvoja, brez katerega "ne more biti čvrstega jedra razvojne usmeritve". Na tem področju pa Slovenci nimamo neke koherentne usmeritve, je dodal predsednik.
Opazen je deficit tudi glede ekološke usmeritve. Na tem področju pa nimamo dovolj celovite ekološke strategije. Ta sicer ni le stvar neke ozke stroke, je opozoril Türk, ampak zahteva na ravni vlade usklajeno politiko gospodarskega razvoja, prometa, urejanja prostora, kmetijstva in javnih financ. Žal pa "takšna strategija pri nas ne obstaja". Kot tretjo vsebino pa je Türk izpostavil socialni razvoj.

Türk ne želi sam ponujati rešitev brez javne razprave. "V tej družbi potrebujemo dialog, katerega bistvo pa je v pripravljenosti sprejemanja argumentov drugih," je znova poudaril predsednik.

Turk: Slovenija najprej potrebuje stabilno vlado
V pogovoru, ki ga je moderiral predsednik Združenja Manager Dejan Turk, je predsednik države predlagal, da se od samega začetka predvolilne kampanje pred predčasnimi volitvami med kriterije vrednotenja strank vključi njihovo sposobnost socialnega dialoga.

Slovenija zdaj potrebuje stabilno vlado, "zato moramo storiti vse, da jo bo dobila". Kot je napovedal, bo po volitvah 4. decembra pri predlaganju novega mandatarja "temeljito premislil, kdo so ljudje, ki lahko prispevajo k takšni vladi".

Predsednik se je dotaknil tudi pravosodja ter dejal, da bi moralo sodstvo uživati večje spoštovanje in avtoriteto. Dodal je, da so določena zakonodajna področja prešibko urejena, kot je to primer pri stečajni in delovni zakonodaji. Prav tako bo treba po njegovem mnenju z ustavnimi spremembami omejiti nabor vprašanj, o katerih lahko volivci odločajo na referendumu. Po njegovem mnenju bi kazalo tudi uvesti kvorum za uspešnost referenduma. Brez spremembe referendumske prakse se bo namreč vsakokratna vlada spopadala s težavami, je še dodal Türk.

Menedžerji izbrali najboljšega