Andrej Lovšin o ovadbi še ne ve ničesar, zato je ne more komentirati. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Lovšin o ovadbi še ne ve ničesar, zato je ne more komentirati. Foto: MMC RTV SLO
Logistični center v Moskvi je Intereuropo stal 123,5 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Lovšin ovaden

Predsednik nadzornega sveta Boštjan Rigler je dejal, da bodo nadzorniki počakali na izsledke tožilstva in policije, nato pa bodo sprejeli morebitne ukrepe. Kriminalisti PU-ja Koper so namreč na koprsko okrožno tožilstvo vložili kazensko ovadbo proti predsedniku uprave Lovšinu zaradi suma zlorabe položaja in pravic zaradi prekoračitve vrednosti naložbe v Moskvi. Lovšin pravi, da z ovadbo ni seznanjen in da je zato ne more komentirati.

"Za njeno vložitev ne vidim razloga, saj je bila celotna investicija v Rusiji, kot sem že povedal, zakonita, vse z njo povezane sprejete odločitve so bile skladne z veljavnimi predpisi," je v sporočilu za javnost zapisal Lovšin. Kot navajajo v Intereuropi, kljub vložitvi kazenske ovadbe še ni mogoče skleniti, da je bilo kakršno koli kaznivo dejanje dejansko storjeno in da je podana kazenska odgovornost ovadenega.

Intereuropa je lani v gradnjo logističnega centra Čehov v Moskvi vložila skoraj 123,5 milijona evrov, čeprav je bila prvotna vrednost naložbe odobrena v višini 44,7 milijona evrov. Z zvišanjem vrednosti naložbe pa nadzorni svet ni bil seznanjen. O samovoljni odločitvi Lovšina glede ruske naložbe je nadzorni svet razpravljal 27. marca, na podlagi dodatnih pojasnil uprave pa je nato prižgal zeleno luč za spremenjeno vrednost naložbe in kljub nekaterim drugačnim napovedim ni glasoval o zaupnici uprave.

Lovšin pri kriminalistih 11. aprila
V okviru predkazenskega postopka so zadevo začeli preiskovati tudi kriminalisti, ki so 11. aprila zaslišali Lovšina. Po zaslišanju je Lovšinov odvetnik Franci Matoz povedal, da je Lovšin kriminalistom pojasnil, da ni zlorabil nikakršnih pooblastil, prav tako pa naj ne bi prekoračil svojih pravic. Matoz je še dodal, da je prvi mož Intereurope ravnal v skladu s pooblastili, ki jih ima v družbi.

Časopis Dnevnik je zapisal še, da Lovšinu grozi do osem let zapora, saj je, kot piše časopis, med drugim osumljen, da je s svojim ravnanjem podjetju Riko Moskva, ki je v lasti Janeza Škrabca, pridobil veliko premoženjsko korist za okoli 78 milijonov evrov.

C. R.

Andrej Lovšin ovaden