Luka Koper ima boljše drugo četrtletje. Foto: BoBo
Luka Koper ima boljše drugo četrtletje. Foto: BoBo
Paloma
Palomi se je z novim vodstvom le uspelo izviti iz rdečih številk, ki so jo pestile pod vodstvom Mateje Perger. Foto: MMC RTV SLO

V prvem polletju je koprsko pristanišče imelo 11,2 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je v primerjavi z istim obdobjem lani za 15 odstotkov manj in sedem odstotkov pod načrti. Prihodki so se v omenjenem obdobju povečali za tri odstotke na 73,8 milijona evrov, pretovor blaga pa za osem odstotkov na devet milijonov ton.

Manjši od načrta so bili tudi prihodki pri blagovni skupini kontejnerjev, saj nova neposredna povezava z Daljnim vzhodom, ki je bila vzpostavljena maja letos, še ni povsem nadomestila izpada druge linije.
Poslovanje v drugem četrtletju se je v primerjavi s prvim tromesečjem izboljšalo, saj je skupina presegla načrtovani dobiček iz poslovanja za drugo četrtletje za 19 odstotkov, so zapisali na Seonetu. Skupina Luka Koper je za 10 milijonov na 195,7 milijona evrov zmanjšala zadolženost. Delež dolgov glede na kapital pa je tako znašal 80,6 odstotka.

S skoraj milijona evrov izgube na dobiček
Sladkogorska tovarna papirja Paloma je v prvih sedmih mesecih ustvarila 49,83 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Družba je v tem obdobju ustvarila 122.798 evrov čistega dobička, medtem ko je imela v enakem obdobju lani 878.077 evrov čiste izgube, so danes sporočili iz Palome. Dobiček iz poslovanja Palome je v prvih sedmih mesecih znašal 513.862 evrov, medtem ko je Paloma imela v enakem obdobju lani 550.550 evrov izgube iz poslovanja.

V prvih sedmih mesecih leta je dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo znašal 3,07 milijona evrov, kar je 48 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nadzorni svet Palome se je s poslovnimi rezultati družbe v prvih sedmih mesecih seznanil na četrtkovi seji.