Podatki za Slovenijo so del analize, ki jo je objavila družba Cribis D & B iz Italije, partnerska družba bonitetne hiše Dun & Bradstreet, za 13 evropskih in šest neevropskih držav. Foto: BoBo
Podatki za Slovenijo so del analize, ki jo je objavila družba Cribis D & B iz Italije, partnerska družba bonitetne hiše Dun & Bradstreet, za 13 evropskih in šest neevropskih držav. Foto: BoBo

Podatki za Slovenijo so del analize, ki jo je objavila družba Cribis D & B iz Italije, partnerska družba bonitetne hiše Dun & Bradstreet, za 13 evropskih in šest neevropskih držav: Belgijo, Nizozemsko, Francijo, Nemčijo, Veliko Britanijo, Španijo, Portugalsko, Poljsko, Švico, Avstrijo, Slovenijo, Madžarsko in Italijo ter Kitajsko, Hongkong, Tajvan, Mehiko, ZDA in Kanado.

Najslabši plačniki so na področju trgovine, v gradbeništvu in prevozništvu
Kot so sporočili iz Bonitetne hiše i, se je razkorak med deležem podjetij, ki so plačevala v dogovorjenem roku, v Sloveniji in Evropi v zadnjih treh letih zmanjšal. Leta 2009 je ta delež v Sloveniji znašal 33,2 odstotka (v Evropi 39,4 odstotka), leta 2010 34,7 odstotka (v Evropi 40,4 odstotka), lani pa 36,2 odstotka (v Evropi 37,8 odstotka).

Najboljši plačniki v Sloveniji so bila podjetja v zdravstvenih storitvah in zavarovalništvu, najslabši pa v trgovini s splošnimi izdelki, tekstilni dejavnosti, gradbeništvu in prevozništvu ter skladiščenju.

Z zamudo do 30 dni je plačevalo 53,7 odstotka slovenskih podjetij
Najvišji delež podjetij, ki plačujejo v roku, je bil v Nemčiji (74,7 odstotka), sledile pa so Švica (55,3 odstotka), Nizozemska (46,7 odstotka) in Italija (45,7 odstotka). Najnižji delež so imeli na Portugalskem (21,8 odstotka) in v Veliki Britaniji (26,3 odstotka). Na Kitajskem je bil ta delež 33,1 odstotka, v ZDA 51 odstotkov.

Z zamudo do 30 dni je v Sloveniji lani plačevalo 53,7 odstotka podjetij, kar je 0,5 odstotne točke več kot v povprečju evropskih držav. Z več kot 90-dnevno zamudo je v Sloveniji lani plačevalo 2,2 odstotka podjetij, povprečje omenjenih evropskih držav pa je bilo pri 3,1 odstotka.