Tudi nacionalnemu letalskemu prevozniku kaže bolje. Foto: MMC RTV SLO
Tudi nacionalnemu letalskemu prevozniku kaže bolje. Foto: MMC RTV SLO

Kot je poročal Radio Slovenija, je naš nacionalni letalski prevoznik lani zaznal 12-odstotni padec števila potnikov, kar pa je povezano tudi s tem, da je Slovenija v prvi polovici leta 2008 predsedovala Evropski uniji, takrat pa je potreba po prevozih močno narastla.

Krizo so v Adrii sicer občutili, a vendarle nekoliko manj kot nekateri sosednji letalski prevozniki, za kar se lahko zahvalijo tudi specifični legi Slovenije. Kot je pojasnil pomočnik direktorja trženja in prodaje Tomaž Škofic, 30 odstotkov njihovih potnikov predstavljajo ti, ki nadaljujejo let prek Ljubljane, npr. na območje nekdanje Jugoslavije. To Adrii uspeva tudi zaradi racionalizacije, saj so iskali optimalno pogostnost letov na določena letališča.

V prvih dveh mesecih letošnjega leta so še beležili enako število potnikov kot lani, marčevski podatki o potnikih pa že kažejo pozitiven trend, saj je prišlo do petodstotnega porasta števila potnikov.

Do jeseni še več zanimanja?
V aprilu jih čaka še zaprtje letališča Jožeta Pučnika in preusmeritev letov v Maribor. Medtem bodo leteli le s polovično zmogljivostjo. Več potnikov si obetajo spet pozneje, v obdobju do jeseni.

Pri mednarodnem združenju letalskih prevoznikov medtem že načrtujejo, da bo svetovni letalski potniški promet v naslednjih mesecih že dosegel enak obseg potnikov kot pred krizo.