Medje stanovski kolegi (še) niso izločili iz svojih vrst. Foto: BoBo
Medje stanovski kolegi (še) niso izločili iz svojih vrst. Foto: BoBo

Današnji sestanek z Medjo je bil sklican na pobudo častnega razsodišča, vodstva združenja in Medje, in sicer s pozivom, da ta aktualni primer obravnava prednostno. Častno razsodišče je na podlagi v tem trenutku znanih dejstev in Medjevih pojasnil razsodilo, da ni mogoče ugotoviti odstopanj od načel kodeksa, ki menedžerjem narekuje profesionalno in etično ravnanje.

Prvi mož največje slovenske banke tako ostaja član združenja. A če se izkaže, da so sumi organov pregona v povezavi z domnevno zlorabo notranjih informacij pri poslih z delnicami Mercatorja utemeljeni, bo častno razsodišče o tem takoj znova presojalo, so napovedali.

Častno razsodišče je poleg tega še ocenilo, da "ob vsem spoštovanju in podpori uradnim institucijam, ki preganjajo gospodarski kriminal, ne more mimo vtisa, da je bil znotraj možnih ukrepov za preverjanje obtožb, podanih v anonimni prijavi, v konkretnem primeru uporabljen nesorazmerno močan, tako rekoč skrajen postopek".

Vprašanje pregona na podlagi anonimk
Po mnenju združenja aktualni primer, če bodo sumi potrjeni, odpira vprašanje temeljite revizije korporativnega upravljanja in načina kadrovanja na najvišja mesta v gospodarskih družbah, še posebej tistih v državni lasti. Po drugi strani pa se jim poraja pomislek o integriteti in zaščiti posameznika, ki je lahko izpostavljen organom pregona tudi na podlagi zlonamernega interesa. "Na strani pravosodnih organov je, da so v takih primerih skrajno preudarni," opozarjajo v združenju.

Medji je združenje pred dvema letoma podelilo priznanje Mladi manager 2011. Kot je zatrdil predsednik združenja Dejan Turk, so ga podelili v dobri veri in do zdaj niso imeli razlogov, da bi o tej odločitvi podvomili.