V nedeljo je v Ljubljani napovedan protestni shod proti prodaji Mercatorja. Foto: BoBo
V nedeljo je v Ljubljani napovedan protestni shod proti prodaji Mercatorja. Foto: BoBo

Vseh 55 bank upnic Mercatorja se je dogovorilo za reprogram posojil največjega slovenskega trgovca, kar pomeni, da so izpolnjeni vsi pogoji za dokončanje prodaje približno 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

Gre za neuradne informacije, ki so jih pridobile Finance. Mercator in Agrokor navedb uradno nista komentirala.

Pritiski, povezani s prodajo Mercatorja, se v zadnjih dneh sicer vse bolj krepijo, svoje pomisleke pa so izrazili nekateri politiki in sindikati. Kmetijski minister Dejan Židan, ki opravlja tekoče posle, je dejal, da se prodaja "po neki poslovni logiki ne bi smela zgoditi", medtem ko je ministrica za delo Anja Kopač Mrak opozorila na pomen ohranjanja delovnih mest v državi glede na razmere, v katerih smo.

Mercator je kljub tem pomislekom še korak bliže prodaji, potem ko je premierka Alenka Bratušek na torkovem sestanku s predsednikom uprave NLB-ja Jankom Medjo, prvim nadzornikom NLB-ja Gorazdom Podbevškom in predsednikom uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matejem Pircem dobila določena zagotovila glede prodaje Mercatorja Agrokorju.

Pritisk se bo v prihodnjih dneh verjetno še okrepil. V nedeljo popoldne bo namreč v Ljubljani predvidoma potekal protestni shod somišljenikov, ki nasprotujejo prodaji Mercatorja.