Merklova je morala poslušati očitke nekdanjega koalicijskega partnerja Steinmeierja. Foto: EPA
Merklova je morala poslušati očitke nekdanjega koalicijskega partnerja Steinmeierja. Foto: EPA
Bundestag
Nastop Merklove v Bundestagu je pomenil vrhunec štiridnevne razprave o proračunu za leto 2010. Foto: EPA

"Gospodarski padec nas bo zaposloval precejšen del tega zakonodajnega obdobja. In če bomo leta 2013, kot je napovedano, zares dosegli raven, ki smo jo imeli pred krizo, bo to pomenilo, da smo delo opravili dobro," je dejala Merklova v parlamentu med razpravo o proračunu za leto 2010, ki je bila namenjena predvsem obračunavanju med črno-rumeno koalicijo in opozicijo. Nemčija se bo zadolžila za slabih 15 milijard evrov, da bi gospodarstvu pomagala po najhujši recesiji od konca 2. svetovne vojne. Skupaj bo nov dolg presegel 100 milijard evrov, že zdaj pa znaša skoraj 20.200 evrov na prebivalca, je za Radio Slovenija poročal berlinski dopisnik Boštjan Anžin.

Vlada načrtuje davčno reformo
Kanclerka je branila napovedane in kritizirane davčne razbremenitve, ki naj bi dodatno spodbudile gospodarsko rast in si jih še posebej glasno želijo liberalci. Merklova je napovedala, da je končni cilj vlade reforma, ki bi poenostavila davčni sistem. Vlada želi, da Nemčija še naprej ostane izvozna velesila, in obljublja, da ne bo pozabila na okolje ter izpolnila obljube o zmanjšanju izpusta toplogrednih plinov. Kako privarčevati, bo vlada sporočila spomladi, po naslednji davčni analizi.

"Za kako neumne pa imate ljudi? Vsi bodo vedeli, da boste najprej počakali na volitve v Severnem Porenju-Vestfaliji in šele nato ljudem povedali, kaj jih čaka. To je napovedana volilna prevara," se je jezil Gregor Gysi iz Leve stranke.

"Koalicija se ukvarja sama s seboj"
Opozicija koaliciji očita, da se je v prvih treh mesecih vladanja ukvarjala predvsem sama s seboj, da je brez idej ali konceptov in da noče sprejeti tega, da je kriza na trgu delovne sile še v polnem zamahu. Liberalci so se znašli na udaru kritik, ker naj bi delovali v službi lobijev in izgubili stik z realnostjo, saj zahtevajo nižanje davkov, čeprav denarja ni, je še poročal Anžin.