Skupščina delničarjev Merkurja je bila najprej sklicana za 31. januar, a so jo zaradi tehničnih težav pri objavi prestavili na 25. februar. Foto: MMC RTV SLO
Skupščina delničarjev Merkurja je bila najprej sklicana za 31. januar, a so jo zaradi tehničnih težav pri objavi prestavili na 25. februar. Foto: MMC RTV SLO

"Uprava se je odločila, da je zaradi tehničnih težav pri objavi prestavitev skupščine neizbežna, saj je bilo v nasprotnem primeru tveganje za nepopolno udeležbo delničarjev in s tem možnost za ničnost sklepov oz. neveljavnost skupščine preveliko," so ob preklicu in ponovnem sklicu skupščine v Merkurju zapisali v sporočilu za javnost.

V Merkurju še pravijo, da glede na to, da zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju določa, da mora biti skupščina sklicana v štirih mesecih po začetku postopka prisilne poravnave, še vedno ostajajo v roku zakonskih določil, saj se je postopek prisilne poravnave začel s sklepom okrožnega sodišča v Kranju 3. novembra lani.

Najpomembnejša tema: dokapitalizacija
Delničarji bodo na skupščini sicer odločali o dokapitalizaciji, ki je bistven pogoj za uspeh prisilne poravnave. Dokapitalizacijo in posledično razvrednotenje njihovih deležev pa morajo najprej podpreti obstoječi lastniki Merkurja, med katerimi je po zaplembi Merfinovih delnic Merkurja največji Ananke Handels und Beteiligungs, ki ga je ustanovila Hypo Banka. Sledijo Sava, Banka Koper in Merfin, ki je ohranil še slabih devet odstotkov lastništva.

Dnevni red skupščine ostaja enak prvotnemu sklicu iz konca decembra in kasnejši dopolnitvi. Uprava tako predlaga zmanjšanje osnovnega kapitala s 54,8 na 1,2 milijona evrov in hkratno povečanje kapitala s pretvorbo terjatev upnikov v delnice. Vsak upnik, ki bo na družbo prenesel svojo terjatev zaradi vplačila stvarnega vložka, bo pridobil eno delnico s pripadajočim zneskom osnovnega kapitala en evro za vsakih 40 evrov prenesene zavarovane terjatve in 53 evrov prenesene navadne terjatve.

Lastniki bodo na skupščini znova razpravljali tudi o poslovanju Merkurja v letu 2009, saj je revizija po redni letni skupščini, ki je bila junija, pokazala drugačne poslovne rezultate. Obenem bodo imenovali tudi nove nadzornike.