Merkurjevo dolgoročno preživetje visi na nitki. Foto: BoBo
Merkurjevo dolgoročno preživetje visi na nitki. Foto: BoBo

Uprava Merkurja je v sporočilu za javnost izpostavila, da ponovna prisilna poravnava učinkuje samo za terjatve, za katere je učinkovala prejšnja pravnomočno potrjena prisilna poravnava.

Merkur se z upniki že več mesecev pogovarja o načinu nadaljnjega razdolževanja, saj podjetje konec decembra kljub dogovoru z bankami o zamrznitvi odplačevanja obveznosti do konca leta ne bi zmoglo plačila 21 milijonov evrov visokega tretjega obroka obveznosti do upnikov z nezavarovanimi terjatvami, ne da bi s tem preveč obremenilo tekoče poslovanje.

Po poročanju časnika Dnevnik je Merkur novembra bankam upnicam predstavil program sanacije in osnutek novega načrta finančnega prestrukturiranja, ki bi omogočil preživetje zdravega jedra nakelske skupine.

Novo trgovsko podjetje naj bi bilo zasnovano tako, da bo nanj prenesena le vzdržna raven dolga. Večinoma bo šlo za obveznosti, ki so nastale po potrjeni prvi prisilni poravnavi, torej tudi vse tekoče obveznosti do dobaviteljev, so še pojasnili v nakelskem podjetju.