Po podatkih Statističenga urada Republike Slovenije so razlogi za aprilsko inflacijo v sezonski podražitvi oblek in obutve, zvišanju trošarin in podražitvi naftnih derivatov. Foto: MMC RTV SLO
Po podatkih Statističenga urada Republike Slovenije so razlogi za aprilsko inflacijo v sezonski podražitvi oblek in obutve, zvišanju trošarin in podražitvi naftnih derivatov. Foto: MMC RTV SLO

Blago se je podražilo za 1,1 odstotka, storitve pa za 0,1 odstotka. Cene poltrajnega blaga so se zvišale za 3,3 odstotka, blaga dnevne porabe za 0,8 odstotka ter trajnega blaga za 0,2 odstotka.

Kot so povedali na Uradu za makroekonomske analize in razvoj, je bila inflacija na letni ravni aprila v Sloveniji nižja od povprečja v območju z evrom predvsem zaradi kratkoročnih dejavnikov. Nanjo so namreč vplivali ukrepi vlade na področju uravnavanja trošarin na tekoča goriva v letošnjem letu in učinek lanske uvedbe subvencije na šolsko prehrano, so sporočili iz Umarja.

Po prvih podatkih Eurostata je namreč medletna inflacija v evrskem območju aprila znašala 2,8 odstotka, v Sloveniji pa po primerljivi metodologiji dva odstotka. V drugi polovici leta se bo medletna inflacija po pričakovanjih Umarja povišala in se proti koncu leta približala trem odstotkom.

Pocenitev v aprilu je bilo malo
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so razlogi za aprilsko inflacijo v sezonski podražitvi oblek, obutve in sadja, zvišanju trošarin in podražitvi naftnih derivatov.

Cene obleke in obutev so bile namreč v primerjavi z marcem višje za 3,8 odstotka, alkoholnih pijač in tobaka pa za dva odstotka. Stanovanja in stanovanjska oprema so se podražili za en odstotek, hrana in brezalkoholne pijače pa za 0,8 odstotka.

Pocenitev v aprilu je bilo malo. Omeniti velja le za odstotek nižje cene telefonskih in spletnih storitev.

Najvišje podražitve tudi v skupini stanovanj
S padcem mesečne inflacije se je letna inflacija znižala z 1,9 na 1,7 odstotka. Rast cen med januarjem in aprilom je bila 1,5-odstotna, v enakem obdobju lani pa 1,7-odstotna.

Aprilska inflacija je tako nekoliko nižja kot aprila 2010, ko je ta znašala en odstotek. V primerjavi z lanskim aprilom so se najbolj podražili alkoholne pijače, tobak in stanovanja, in sicer za 6,3 odstotka, najbolj pa so se pocenile gostinske storitve, za 11,2 odstotka, ter obleka in obutev za 2,8 odstotka.

Slovenija 1. 1. letos z 2.050.189 prebivalci
Predstavniki statističnega urada so na novinarski konferenci predstavili tudi nekatere podatke o prebivalstvu. Na prvi dan letošnjega leta je imela Slovenija 2.050.189 prebivalcev, kar je 0,2 odstotka več kot pred letom dni. Med prebivalci, torej osebami, ki izpolnjujejo pogoj najmanj enoletnega dejanskega ali nameravanega prebivanja v Sloveniji, je bilo 1.014.563 moških in 1.035.626 žensk.

Med državljani Slovenije se je v letu 2010 povečalo tako število žensk kot moških. Pri tujih državljanih med prebivalci Slovenije, ki predstavljajo štiri odstotke, pa je nekoliko drugače: število moških se je zmanjšalo za 2,4 odstotka, medtem ko se je število žensk povečalo, in sicer za 8,5 odstotka. Skupaj se je število tujcev povečalo za 430 oseb oz. 0,5 odstotka.