Minister Stanko Stepišnik. Foto: BoBo
Minister Stanko Stepišnik. Foto: BoBo

Na voljo bo od 500 milijonov do milijarde evrov. Na povečanje porabe po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika letos in prihodnje leto še ne moremo računati, zato bo bruto domači proizvod slonel predvsem na izvozu in naložbah.

Izvoz je svetla točka našega gospodarstva. Izvozno usmerjena podjetja je zato treba podpirati. Enako velja za dobra podjetja v težavah. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je omenil štiri okvirne sheme, v okviru katerih bi mikropodjetja dobila do 150 milijonov evrov, mala in srednja podjetja od 300 do 500 milijonov, in sicer za obratna sredstva, velika pa do milijarde evrov. Četrta shema bi bila namenjena konverziji terjatev bank v lastniške deleže. In od kod denar? "Bolj ali manj gre za bančne kredite. Gre za to, da bi tudi SID-banka najela kakšen kredit v tujini pri EBRD- ju ali pri Evropski investicijski banki - razvojni banki ali pa za poroštvo države," pravi minister.

Pri naložbah in večjih projektih ima Slovenija težave predvsem z umeščanjem v prostor. Primerov je veliko: tretja os, drugi tir in težave Luke Koper v zvezi s tretjim pomolom. Ministrove besede je potrdil tudi prvi mož pristaniškega podjetja Bojan Brank:
"Iščemo neke možnosti, da v skladu z zakonodajo pridemo do pravice uporabe tega zemljišča in mi bi to radi naredili tako v dialogu z lokalno skupnostjo kot tudi z vsemi tistimi, ki imajo platno in škarje v svojih rokah."

Kot primer pozitivnega pristopa k reševanju težav je državni sekretar Gašpar Gašpar Mišič sinoči v Kopru omenil Cimos: "Kajti vemo, da če država v družbi Cimos konkretno ne bi reagirala, kot je, bi se utegnila zgoditi za državi nepopravljiva gospodarska in družbena, če hočete, tudi socialna škoda, kot se je zgodila v družbi Primorje." Država je koprski družbi zagotovila poroštvo za 35 milijonov evrov.

Jasna Preskar, Radio Slovenija