Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 41 glasov Ocenite to novico!
false
V Koaliciji proti tajnim sporazumom so izpostavili, da Ceta "ne prinaša nobene gospodarske rasti, na široko odpira vrata multinacionalkam, da bodo lahko tožile Slovenijo, kadar se jim bo zahotelo, in uvažale svoje GSO-dobrote na naše police". Foto: BoBo

Dodaj v

Ministrstvo: Ceta ima za Slovenijo samo posredne pozitivne učinke

Prostotrgovinski sporazumi
28. februar 2016 ob 11:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Prostotrgovinski sporazum med EU-jem in Kanado (Ceta) Sloveniji ne bo prinesel večje neposredne koristi, bo pa koristen za gospodarsko stanje EU-ja, so priznali na gospodarskem ministrstvu.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so ta teden javno odgovorili na vprašanje Koalicije proti tajnim sporazumom o tem, zakaj namerava naša država podpreti Ceto. "Študija učinkov res kaže zanemarljive učinke sporazuma Ceta na Slovenijo, kot je kazala tudi študija o vstopu Slovenije v EU," so zapisali.

Za nekatere panoge so predvideni celo negativni učinki, vendar pa so ti učinki majhni in so znašali med nič in slabih sedem stotink odstotka v 10 letih, so pojasnili. Tudi pozitivni učinki so majhni, so dodali in ob tem pomirili, da se pravila glede uvoza gensko spremenjenih organizmov ne spreminjajo.

Glede mehanizma reševanja sporov med vlagatelji in državo (ISDS) "pa še potekajo pogovori o možnih spremembah v okviru pravnega prečiščenja". Hkrati pa so spomnili, da je vrednost kanadskih naložb v Sloveniji ob koncu lanskega leta znašala pol milijona evrov.

Ministrstvo: Nič nimamo s tem
Na ministrstvu so spomnili tudi, da je sklepanje prostotrgovinskih sporazumov v izključni pristojnosti EU-ja. "Odločitev za sklepanje sporazuma s Kanado je bila sprejeta na ravni celotnega EU-ja, ki od sporazuma pričakuje pozitivne učinke," so poudarili.

Našteli so učinke sporazuma: odpravo carin, harmonizacijo tehničnih predpisov za lažji izvoz evropskih avtomobilov v Kanado, liberalizacijo trgovine s storitvami - z izjemo javnih storitev - olajšanje selitev delavcev, odpiranje kanadskega trga javnih naročil za podjetja iz EU-ja na vseh ravneh oblasti. Na osnovi sporazuma naj bi prišlo tudi do sporazuma na področju vzajemnega priznavanja poklicnih kvalifikacij.

Študije kažejo tudi, da bo izvoz slovenskih podjetij, ki že izvažajo v Kanado, s sporazumom Ceta postal nekoliko bolj konkurenčen. "Potencialne, še ne izkoriščene priložnosti obstajajo za živilsko industrijo ter za povečanje posrednega izvoza pri storitvah in v avtomobilski industriji," so zapisali na ministrstvu.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Kemik
# 28.02.2016 ob 12:10
Ne vem, zakaj imam občutek, da je to v bistvu enako kot TTIP ...
izo
# 28.02.2016 ob 11:51
Ministrstvo: Nimamo nič s tem

lol. samo pogodbe in zakonodajo podpisujejo pri njih..
ponosnikmet
# 28.02.2016 ob 12:17
Za nekatere panoge so predvideni celo negativni učinki, vendar pa so ti učinki majhni in so znašali med nič in slabih sedem stotink odstotka v 10 letih, so pojasnili

Ampak še vedno so negativni!
CarinthianPanter
# 28.02.2016 ob 12:13
da nebi slučajno naši politiki kaj podpisovali, ker potem nebo v redu
dimmukomun
# 28.02.2016 ob 12:08
A da še obstajajo ljudje ,ki še verjamejo politikom ? Totalna naivna nerazgledanost.
WalterBronx
# 28.02.2016 ob 12:21
da nebi slučajno naši politiki kaj podpisovali, ker potem nebo v redu

To se še nikoli ni zgodilo. Ni nevarnosti, da bi se zgodilo sedaj v prvo. /Sarkazem off
Ori
# 28.02.2016 ob 16:41
TTIP in CETA sta nujna sporazuma, ker GMO hrane ni mogoče izvažati v Rusijo in Kitajsko. Zato je Evropa primerna, da se lahko v promet spravi vso mogočo svinjarijo, ki ni primerna niti za prehrano živali, je pa primerna za Evropejce. Zraven pa še privatizacija vode in prepoved zbiranja deževnice, ter vrtnarjenja. V nasprotnem primeru pa tožbe, podobno kot se je zgodilo v Boliviji.
izo
# 28.02.2016 ob 11:59
Na osnovi sporazuma naj bi prišlo tudi do sporazumu na področju vzajemnega priznavanja poklicnih kvalifikacij

neverjetno, prav o tem sem razmišljal, da se bo to zgodilo zdej, ko smo uničili inženirski trg ipd in zdrobili vse storitvene dejavnosti. z vse močnejšim tujim lobijem, ki bo jasno vse bolj pritiskal oz izsiljeval državno zakonodajo, bodo jasno zahtevali, da se bo mimo vseh pravil po hitrem postopku sprejemale poklicne kvalifikacije it tujine, da bodo brez večjih problemov uvozili know how kader iz azije, rusije, zda in juge, ki nas je itak že povozila. da bodo naše kvalifikacije priznane pri njih (vsaj te exspresne), pa gladko pozabite

ampak glavno, da ministrstvo in vlada nima nič s tem, da nam razkraja državo na vseh področjih..
Fuk-U
# 28.02.2016 ob 20:06
Naj greta CETA in TTIP na referendum...Kaj bomo zdaj naso suverenost seknali Ameriskim mutlinacionalkam ala Monsanto&Co
Galaxy
# 28.02.2016 ob 19:16
Raje podpišite proti privatizaciji vode, ker potem bo to stalnica tudi pri nas!

Man Gets Prison Sentence for Collecting Rainwater on His Own Property?
Valerija
# 28.02.2016 ob 18:09
@GD

nižje cene (saj ni carin) to pa pomeni višjo prodajo

od kdaj nižje cene pomenijo višjo prodajo, veš pa samo ti.
tihomir
# 28.02.2016 ob 13:11
GD
# 28.02.2016 ob 12:41
Samo dva Nemška avtomobilska proizvajalca sem pogledal in ugotovil da imata oba tovarne v Mehiki - no, ena se bo kmalu odprla v vrednosti 1 milijarde dolarjev


Pravilno. Za lokalni mehiški in ameriški trg naj proizvajajo na njihovih tleh, na naših tleh pa naj proizvajajo za evropski trg. Globalizacijski sporazum ta pravilno porazdeljena razmerja podre, preseli kapital v najugodnejše okolje in potem vozi izdelke po celem svetu, država izvora znanja pa ima od tega predvsem izgubo lastnih delovnih mest.
izo
# 29.02.2016 ob 10:01
Vsak izdelek ki mu bo sedaj cena padla ga bo lazje prodati.

zanimivo, da to za nafto ne velja, kjer moramo zdej izgube zaradi presežkov krit vsi. sem mislil, da je to point liberalnega kapitalizma, da imaš konkurenco, pa možnost izbire ipd. my ass, najlepši dokaz, kako zlagano je vse skupaj in kako moramo pazit oz zavarovat sebe pred tem.
ravno berem izbruh komentarjev na video izpoved na New York postu, kako je nekdo oz na kakšen način je en "pravi" američan izgubil it službo v Disney worldu zaradi "tuje" delovne sile. zelo fina zadeva, ki takoj razširi obzorja dojemanja (no, meni niti ne, ker to itak že vem). najbolj pade v oko tisto, ko američan prepričuje američana, če je res dovolj nor, da vrjame državne statistiki o ravni nezaposlenosti in temu, da amerika raste v gospodarskem smislu (torej, isto sranje kot pri nas, kar nočete in nočete vrjet).
dragi moji, če "harajo" po svojih, a mislite, da bodo šparali drugje? takšne sistemu je treba enostavne reči ne, ker bo kolapsiral sam vase, v kolikor že ni.
REsnica
# 28.02.2016 ob 15:52
v moderni demokraciji kapitalizma vlada kapital.

Volitve so samo limanice, na katere lovijo reveže in orodje s katerim kapital legitimno varuje svoje interese preko izvoljenih politikov.

dokler se boste udeleževali volitev in podpirali ta sistem, se lahko do onemoglosti hudujete in si dajete duška na portralih. Ja, v demokraciji imamo svobodo govora, nimamo pa orodja, da bi o pomembnih zadevah odločali.

Tudi taki in podobni trgovinski sporazumi so napisani v interesu kapitala, dobička.... politiki v demokraciji sploh nimajo nobene možnosti spisat zakone v škodo kapitala in v interesu volilcev in kljub temu ostati na vodilnih pozicijah.

Tako ali drugače bomo deležni kloriarnih piščancev, kvalitetnih originalnih plastičnih burgerjev, GSO v hrani, privatizacije vodnih virov (nestle se huduje, ker tega v EU ne sme)....

Kvliteta made in USA in kanadi je vedno bolj podobna najcenejši kitajski robi. Podoben trend je po krizi zazanat tudi v EU.

Nekvaliteta surovin, končnih izdelkov, masovna proizvodnja, nižje plače, višja storilnost.... svet po meri pohlepa po višjem dobičku. Demokracija je samo kulisa, ki to omogoča.
tihomir
# 28.02.2016 ob 13:20
GD
# 28.02.2016 ob 13:18
Saj ravno brez carinsko območje bo dodatno pripomoglo k evropskemu gospodarstvu, saj bodo izdelke lahko delali na naših tleh in jih prodajali v ZDA brez carin..


Ne razumeš. Sprevrženo je, da izdelke izdelane na naših tleh prodajajo v ZDA in tiste izdelane v ZDA pri nas, med celinama pa šiba konstantna tankerska svinjarija.
tihomir
# 28.02.2016 ob 13:17
el CARTEL
# 28.02.2016 ob 13:07
seveda mi je "patriod" GD dal minus, saj je njemu (po patritsko) popolnoma vseeno, kaj se zgodi s slovenijo,
važno je da služijo korporacije, saj ideologija to zahteva.


Patridiotska stranka tako zahteva. Dokler ne pride na oblast, potem izvaja hard komunizem.
el CARTEL
# 28.02.2016 ob 13:04
na široko odpira vrata multinacionalkam, da bodo lahko tožile Slovenijo, kadar se jim bo zahotelo, in uvažale svoje GSO dobrote na naše police

no, dajmo razjasnit,
ali to pomeni to ali ne?

ali pa ministrstvo tudi tega ne ve in nima nič s tem?

ali bodo kanadske multinacionalke lahko tožile sloveijo, če bo slovenska zakonodaja taka da jim preprečuje služenje tu? JA ali NE?
to je namreč veliko bolj pomembno kot pa "gospodarske koristi"

----
liberalizacijo trgovine s storitvami - z izjemo javnih storitev

torej kanadska podjetja s področja zdravstva, šolstva in recimo vodnih virov ne bodo smela delovati na slovenskem trgu?

in ali bo to razlog za tožbo?
očitno ministrstvo nima pojma kaj podisuje
izo
# 28.02.2016 ob 12:47
imajo pa tudi izpostave še po kje po južni ameriki ipd..

v glavnem, point je v tem, da gleda (luksuznega) pleha imajo vse poštimano in vse to datira še v povojne "nagrado"..
SamoRes
# 28.02.2016 ob 12:30
Na ministrstvu so spomnili tudi, da je sklepanje prostotrgovinskih sporazumov v izključni pristojnosti EU-ja. "Odločitev za sklepanje sporazuma s Kanado je bila sprejeta na ravni celotne EU, ki od sporazuma pričakuje pozitivne učinke," so poudarili.

Aha, torej še uradno, mi nismo EU, nimamo svojega mnenja, smo kolonija, ki ne more nasprotovat zadevam, ki so za nas škodljivi?
Za zjokat, Juga kje si?
izo
# 28.02.2016 ob 12:14
gd, o akrapoviču smo že večkrat, da ni krivda na strani slovenije ipd in to nonstop izkoriščajo za poltično gonjo, privatizacijo ipd. zdej so tukaj notri porinili Kanado v debato, kar je jasno samo presumarjanje pozornosti. gre izključno za interese zda, da si izilili še več pravic na terotoriju eu, za mofgoče malenkost poopustitve v svojih restrikacijag do eu uvoza v njihovo državo oz države, ki je še kako pod komando (pa še to na tistih področjih, ki niso za Evrope relevantne preveč).
krka je dovolje pametne, d se z Američani ne peča preveč, ker če bo začela, bodo pečeni v nekja letih. revoz ni slovensko podjetje, dejte si to enkrat že vstisnit v spomin in od tega sporazume direktne povezave sploh nima. podobno lek. edino akrapavič res dela tudi za zda (costum izpuhe za Harley Davidson, če me sponin ne vara), ampak je tudi že kakšen korak naprej in ima že fabriko v mehiki ipd, če se ne motim (ali pa je v planu).
pod črto, vse ti dogovori kvazi mednarodne trgovije so čisto izsiljevanje, nič drugega, ker zda konkretno pada konkurenčnost in pač izkorišča svoj položaj šerifa in tiskarne dolarja.
hexen
# 28.02.2016 ob 17:42
Kar nekaj. Malo bo bolje, malo bo slabše ampak vseeno bomo to naredili. In to predstavniki elit, ki jim je sporazum še najbolj v interesu prikažejo neodločenost, čeprav so njihove analize neuravnotežene - za dobrobit njihove razredne pozicije. Niti oni nočejo sprejeti odgovornosti, tako slabo je vse skupaj.
Res ni argumenta. Zakaj bi odpravili regulativo, ki nam je dvignila standard do tu kjer smo,... Po drugi strani pa globalizacija - Kitajcem smo podarili znanje in zdaj od njih kupujemo robo in jo vozimo čez pol sveta, da si lahko za en avtobus ljudi lasti polovico svetovnega bogastva.
Ja, sprejmimo to laž, ignorirajmo izkušnje in dobre prakse. Dajmo še enkrat treščiti v steno, z vso silo, mogoče se bo pa to pot stena umaknila.
REsnica
# 28.02.2016 ob 15:58
GD.....
me spominjaš na tujo kratico naših domačih zelenih zmajčkov. Nimam nič proti olimpiji, samo tvoji komentarji so na ravni nogometnega navijača, ultrasa, huligana.... z glavo skozi zid.
Če pa ne gre so pa drugi krivi.
Follow Me
# 28.02.2016 ob 13:32
Direkt odzadaj ga bomo dobili, potem po 10 letih bomo šteli mrtve.
tihomir
# 28.02.2016 ob 13:28
Žalostno je, da je zate svinjanje po planetu nekaj naprednega.
vidim
# 28.02.2016 ob 13:07
Zanesljivo je slab in škodljiv vsporazum. Malo pameti in previdnosti ne bo škodovalo.
el CARTEL
# 28.02.2016 ob 13:07
seveda mi je "patriod" GD dal minus, saj je njemu (po patritsko) popolnoma vseeno, kaj se zgodi s slovenijo,
važno je da služijo korporacije, saj ideologija to zahteva.
izo
# 28.02.2016 ob 12:44
gd, dej se malo bolj potrudi no, vse bmw x in z serije so narejene v zda, recimo..

da se ne matraš link
izo
# 28.02.2016 ob 12:32
gd, pozabi, glede bavarske plej naveze so zadeve v zda že zdavnaj poštimane na način, da so izsilili oz zahteval bmnw fabrike v zda, torej tukaj pravega uvoza finalnega produkta ni.
vw je sicer bolj pameten in ima fabriko v mehiki, zato pa je tudi dobil po prstih, ko je postal največji proizvajalec osebnih avtomobilov na svetu in ker mu prodaja raste v zda, predvsem pa ker na na svetovni trga lansiral preveč varčnih tdi vozil (ne pozabimo, gre za unijo znamk audi, vw, seat, škoda, lamborginih, porshe ipd), kar seveda naftarjem ne diši.
smo izvozno naravnani, ampak na v zda in ta sporazume glede tega kaj dosti ne spreminja nič, naredi pa zelo slabo uslugo evropi (zaradi izsiljevanje ugodnosti Američanom), nam konkretno pa že omenjeno kolapsiranje tako trgovine, kot potem tudi storitvenih dejavnosti, samo očitno si to naše prve buče države tega ne predstavljajo najbolje..
GD
# 01.03.2016 ob 20:29
tihomir
Nevem zakaj bi kupoval robo ki je nimaš kje uporabiti, jaz bi namreč rad kupil več cenejših stvari katere bom lahko večkrat uporabil in trg brez carine mi bo to prej omogočal, kot pa trg kjer obstajajo carine. Se ti ne zdi? No, najbrž ne, saj ti poglavar ne dovoli razmišljat...
nikhrast
# 29.02.2016 ob 16:25
Ravno danes dopoldne je imela nova kanadska vlada press konferenco, podprla je ta sporazum, manjše spremmebe so bile sprejete, tako zgleda da bo sporazum prišel v veljavo konec leta.

Seveda, omenili so tudi koliko se bo povečalo trgovanje in koliko novih delovnih mest na obeh straneh.

Prejšna konzervativna vlada je začela ta pogajanje, liberalci so nekaj godrnjali, na koncu po zmagi na volitvah pa priznali da bo ta sporazum v dobro vseh.
šurda
# 29.02.2016 ob 12:14
No "CIKUS" v režiji Jožeta Tanka SDS se je začel !
samogledam
# 29.02.2016 ob 09:19
Lahko se dogovarjajo in sklepajo kompromise, pa vendar bo eksplozija rasti št.prebivalstva mnogo bolj škodljivo vplivala na zdravje matere Zemlje, kot bi si to želeli ali priznali, korporacije si želijo več kupcev in rast dobička z najmanj konkurence v bližini.Gladiatorstvo se nadaljuje.Zemlja pa joče, a jo nihče ne sliši.
Fuk-U
# 28.02.2016 ob 23:28
Kolko jaz vem je v EU dovoljena ena vrste GMO koruze. Je pa res da je skoraj celotna krna od zivali GMO-soja in podobno. Tudi to je res da je v ogromno izdelkov uporablja sestavine iz GMO rastlin.
Ampak zdaj mam se vsaj moznost da kupim zelenjavo direktno od sorodnikov pa vem od kod je seme in tudi kaj zivali jejo... predelanih izdelkov ne kopujem vec oz. minimalno in se takrat kupim lokalno.

Ce bo TTIP sprejet vec v roku 5 let te izbere nebo, ker bodo te korporacije unicle se ta mali preostanek malih kmetov in predelovalcev hrane, trgovcev. Pa ne samo hrana, tudi fraking bojo lahko izvajali kje bojo hotli. Hocejo privatizirat vodne vire in nam vsilit njihov nacin zivljenja.
IN JAZ NOCEM TAK ZIVET KOT ONI, ce pa hocete vi pa ite tja, kdo vam brani
by the way round up ready je 1000x bolj skodljiv kot glyophosphate
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles
/PMC3955666/
izo
# 28.02.2016 ob 21:20
izota sem pa zaposlil, ali pa imajo v murgelskem štabu kosilo... le kaj danes imajo za kosilo, hmm

čevapi pa janjc, zoki častil, naslednjič je na vrsti milan.
tihomir
# 28.02.2016 ob 14:03
el CARTEL
# 28.02.2016 ob 13:51


Res ne vem, kaj je treba tu še dodati, globalizacijski sporazumi so:
- proti lastni proizvodnji
- proti lastnim delovnim mestom
- za tuje izdelke
- za tuja delovna mesta
- proti planetu
- proti lastni suverenosti

In potem predlagatelji sebe okronajo z "domoljubi".
KovacevaKobila
# 28.02.2016 ob 14:00
Študija učinkov res kaže zanemarljive učinke sporazuma Ceta na Slovenijo
...
Za nekatere panoge so predvideni celo negativni učinki
...
Tudi pozitivni učinki so majhni, so dodali


Podpiramo torej sporazum, katerega pozitivni učinki bodo majhni, za nekatere panoge pa celo negativni. Super. Pri takem gospodarskem ministrstvu se nam ni bati, da bi nas nepripravljene ujela boljša prihodnost.
tihomir
# 28.02.2016 ob 13:57
Primer Kitajske. Da se je kapital uspel preseliti na Kitajsko in zdaj tam pod čudnimi in spornimi delavskimi in okoljskimi pogoji proizvaja izdelke in jih masovno uvaža nazaj za evropski trg - to je znak, da so carinske dajatve prenizke. Izdelke iz Kitajske bi morali drakonsko obdavčiti. To bi bila patriotska politika, protekcija lastne proizvodnje. Posledično zapreti pipico tudi ostalih trgov, da ne bi sporni kitajski izdelki preko posrednikov prihajali do nas.

Liberalizacija kapitala je napad na lokalno proizvodnjo. Takšna politika ni patriotska ampak sovražna lastnemu narodu. Ljudje izgubijo delo, države dobijo dolgove za vrat, okolje pa se pospešeno uničuje.
tihomir
# 28.02.2016 ob 13:13
GD
# 28.02.2016 ob 13:05
Mi kot EU v ZDA izvozimo za 100 % več izdelkov... in ko enkrat ne bo več carine bomo še več lahko izvozili, saj bodo izdelki cenejši in bodo američani več pokupili... večja potrošnja za EU izdelke pa nam prinese več dela in več denarja...


To pomeni dolge transportne poti in ni trajnostno, kakorkoli obrneš. Zdaj ko je nafta poceni, bo to laufalo, ko se bo podražilo, bodo jahali ježa in zapirali tovarne.
el CARTEL
# 28.02.2016 ob 13:06
korporacije so tu da se prilagajajo zakonom tudi posameznih in obskurnih držav (ala sloveija),

in ne obratno.
zakonodaja ni tu da se prilagaja služenju multinacionalk.

od tega je odvisno ali je ta sporazum pač sprejemljiv ali ne.
izo
# 28.02.2016 ob 12:21
Ampak še vedno so negativni!

tako je. pod črto bo slabša stanja za nas kot prej, kar celo uradni priznavajo že zdej sami zagovorniki dogovora. kaj bo v realnosti, najbrž ni treba komenirat, smo že napisali vse.
ciracara
# 28.02.2016 ob 12:06
Torej bodo ameriška podjetja prek kanade izvažla v EU?
m72
# 01.03.2016 ob 01:03
Tole ministrstvo pa res živi v nekem drugem svetu. Mrš, beda.
tihomir
# 29.02.2016 ob 21:32
GD
# 29.02.2016 ob 06:29
Nizje cene definitivno pripomorejo k visji konkurencnosti izdelka to pa pomeni da se bo izdelek bolje prodajal.
Vsak izdelek ki mu bo sedaj cena padla ga bo lazje prodati.


Tvoji izdelki so lahko zastonj, pa s tem izpadejo še bolj krš, brez vrednosti in jih noben ne bo hotel. :P
Kdo pri pameti si želi še več neke robe, ki je nima kam dati in nobenega časa, da bi jo uporabil.
Uroš_09
# 29.02.2016 ob 10:02
Srbija ima za Slovenijo samo pozitivne učinke ...

https://www.youtube.com/watch?v=Arq1cjr0
V48

https://www.youtube.com/watch?v=2ChKoMce
Frw

https://www.youtube.com/user/FiatSrbija
GD
# 29.02.2016 ob 06:24
El cartel
Sem pretezko vpr zastavu?
izo
# 28.02.2016 ob 21:24
Kaj bomo zdaj naso suverenost seknali Ameriskim mutlinacionalkam ala Monsanto&Co

to sme še zdavnaj, ko so izborili eskluzivo na njihova genetske spremenjena semena ipd, da narod potem ne more imet zalog doma, ker je jasno vse jalovo. avtohtone sorte pa so na tak način itak praktično izkoreninili (dobro seveda je zraven čimveč outputa iz minimalno inputa, pa vendar)..
el CARTEL
# 28.02.2016 ob 13:51

GD
# 28.02.2016 ob 13:14
Prijavi neprimerno vsebino
el kartel
če pa pišeš traparije oz. si vse razlagaš po svoje. Lepo piše "z izjemo javnih storitev"
Torej je popolnoma jasno da liberizacija tega dogovor ne predvideva, ti pa trobezlaš nasprotno...


CETA ni le sporazum o odpravi carin,
ampak je celoten ekonomskih sporazum.

in je prav izraziti zaskrbljenost nad tem ali bodo 'suverene' vlade držav omejene pri kontroliranju določenih dejanj multinacionalk.
sumljivo mi je, ker velike patriote to ne skrbi.

ali se bodo korporacije lahko vtikale v demokratično odločitev suverenih vlad?

drugi problemi in vprašanja (ki nekako ne zanimajo 'patriote'),
so izračeni tu:
http://www.epsu.org/IMG/pdf/CETA_and_Eur
ope.pdf
izo
# 28.02.2016 ob 13:01
Dobili so po prstih ker so goljufali. Drugače ne bi!

goljufali so in da tudi ostali, tudi dokazano. "ukrepov" je bil deležen samo vw. toliko o tem. v evropi ni podlage za goljufanje.
ampak to vsse je tako neumno, da nima smisla debatirat, sem že vse povedal večkrat in kar se je na koncu izkazalo za resnico. kakro se bo at sporazum, ampak takrat bo žal prepozno..
izo
# 28.02.2016 ob 12:52
Jaz sem ti odgovarjal na ta del, kjer si trdil da je vw dobil po prstih ker ima tovarno v Mehiki...

poglej si kapaciteto te tovarne ;) in kaj delajo po ostalih izpostavah za razliko od te..
dobili so po prstih, ker so postali premočni, plus jasno da je bil cel tdi šknadal direktna grožnja evropi, kaj se bo lahko dogajalo, če se sporazuma ne podpiše. to mislim, daje danes že vsem jasno, čeprav sem že zdavna govoril o tem.
sicer pa nima smisla, da zdej vse ostalo koemantiramo, sporazum je adijo pamet za Evropo..
tihomir
# 28.02.2016 ob 12:29
Pozitivni učinki - so za bogatune, pa še za njih minimalno.
Za vse ostale kakovost dol, standard dol, cene gor in odpoved delovnega razmerja.
Kazalo