Gospodarstvo
Anton Peršak meni, da če bi se ministrstvo odločilo, da soglasja ne da, bi zelo verjetno nastal spor in bi v tem sporu "najbrž lahko tudi izgubili". Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za kulturo
Odbor DZ-ja za kulturo je na nujni seji ministrstvu naložil, naj odpravi dvome javnosti o dozdajšnjem ravnanju v povezavi z napovedanim prevzemom medijske hiše Pro Plus. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Ministrstvo za kulturo se izogiba soglasju za prevzem Pro Plusa

Minister meni, da soglasje ministrstva ni potrebno
19. maj 2018 ob 17:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za kulturo, kljub drugačnemu mnenju inštituta za javno upravo pri ljubljanski pravni fakulteti, vztraja, da družba Slovenia Broadband za prevzem Pro Plusa ne potrebuje predhodnega soglasja ministrstva.

Jeseni je ministrstvo za kulturo zavrglo vlogo družbe Slovenia Broadband za izdajo predhodnega soglasja za prevzem Pro Plusa, edinega lastnika izdajateljev televizijskih programov Pop TV in Kanal A, saj je menilo, da za soglasje ni pravne osnove v zakonu o medijih.

Zakon določa, da mora vsakdo, ki želi pridobiti več kot 20 odstotkov lastninskega ali upravljavskega deleža v premoženju izdajatelja radijskega oz. televizijskega programa ali izdajatelja splošnoinformativnega tiskanega dnevnika, za veljavno sklenitev posla dobiti predhodno soglasje ministrstva. Vsi posli, sklenjeni v nasprotju s tem določilom, so nični, določa zakon.

Po tolmačenju ministrstva za kulturo pa zakon oz. njegov 58. člen ne daje podlage za potrebo po njihovem predhodnem soglasju, saj Pro Plus ni izdajatelj programov Pop TV in Kanal A, čeprav je njun 100-odstotni lastnik.

Kot je v petek povedal minister za kulturo Tone Peršak, so pred časom na ministrstvu za mnenje zaprosili inštitut za javno upravo pri ljubljanski pravni fakulteti. Takrat so po Peršakovih besedah od inštituta, ki ga vodi Rajko Pirnat, dobili stališče, da glede na oceno, do katere so na ministrstvu prišli, in glede na odločitev, ki je temu sledila, postopka ne morejo obnoviti po lastni presoji.

Zdaj je inštitut za javno upravo po pisanju petkove izdaje časopisa Delo v pravnem mnenju zapisal, da bi morala skladno z zakonom o medijih družba Slovenia Broadband za prevzem Pro Plusa, edinega lastnika izdajateljev televizijskih programov Pop TV in Kanal A, pridobiti predhodno soglasje ministrstva za kulturo. Ker zakon ne določa, kako nekdo pridobi delež v izdajatelju, je treba po njihovem mnenju posredno in neposredno pridobitev deleža oziroma glasovalnih ali upravljavskih pravic enačiti.

Peršak se zaveda, da bi lahko imel prevzem slabe posledice in da bi bilo treba z vidika javnega interesa prevzemu nasprotovati, a ker v primerih sporov sodni organi zelo striktno berejo zakonodajo, bi, če bi si vzeli pristojnost in ne glede na določbe zakona rekli, da soglasja ne dajo, zelo verjetno nastal spor in bi v tem sporu "najbrž lahko tudi izgubili".

Slovenia Broadband naj bi zdaj po pisanju Dela preverjal, ali lahko na ministrstvu obnovijo postopek. Ministrstvo postopka, kot rečeno, ne more obnoviti, ampak mora prevzemnik podati novo vlogo. Če bi se ugotovilo, da je ministrstvo storilo napako in bi ta imela negativne posledice za sklenitev posla, bi lahko državo doletela tudi odškodninska tožba.

Glede tega, ali je soglasje potrebno ali ne, bo po Peršakovih besedah zdaj odločilo registrsko sodišče, ki bo odločalo o vpisu novega lastnika družbe Pro Plus v sodni register.

Družba Slovenia Broadband, ki je v lasti skupine United Group, ta pa je v lasti globalne naložbene družbe KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), od družbe CME poleg Pro Plusa kupuje tudi Novo TV na Hrvaškem, vrednost posla je ocenila na 230 milijonov evrov. Za hrvaški del posla že ima zeleno luč tamkajšnjih varuhov konkurence, na soglasje agencije za varstvo konkurence za največji medijski posel v zgodovini Slovenije pa še čaka.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 19.05.2018 ob 19:24
Spadajo komercijalni mediji pod kulturo?
amigo
# 19.05.2018 ob 18:10
Moramo jih razumeti. Že zaradi obiska CIA generala so bili pri SMC vsi prestrašeni. Zdaj pa ko CIO vodi krvava Gina se jim tresejo hlače kot pahljače.
eMZe
# 20.05.2018 ob 08:51
Navigator, preberi oziroma pouči se, za kaj gre. Ne gre za televizijo.
V tej zgodbi se skriva tudi prisilno prostovoljno plačevanje neobstoječe naročnine na POP TV.
amigo
# 20.05.2018 ob 07:04
Res ne razumem, zakaj nas skrbi lastništvo komercialne televizije.

Čisto normalno, je da je bivši CIA šef pristojen za komercialno televizijo v Sloveniji. Naivni ste kot en teden stari telički.
pero-perica
# 20.05.2018 ob 09:48
na področju teh medijev bi bilo potrebno narediti red.kot prvo ukinit tv naročnino,omogočit programsko izbiro,ne pa to kar dogaja vse nekaj vsiljeno,da moraš plačevat te bedne programe
earnhardt
# 19.05.2018 ob 20:13
MK je ze v neki drugi vladi zafrknilo, ko je spustilo Planet TV, ki je v lasti TS. Kako lahko sedaj sebe demantirajo? Tukaj Cerar nima nic, pa tudi Persak je prisel kasneje kot ta godlja.....
jani15
# 19.05.2018 ob 20:12
Kolikor vidim ste na mmc res sami podporniki Sd,Smc, Desus
POIVRE
# 19.05.2018 ob 19:48
Ljubi bog, kaj pa pričakujemo, saj je Cerar generalu Petrausu že zdavnaj prodal Pop tv, Akanal...Cerar je največji krivec za bodočo medijsko temo v Sloveniji. Upajmo, da njegova stranka poleg Meščeve, Erjavčeve in Židanove po volitvah ostane izven parlamenta.
fritaja
# 21.05.2018 ob 15:44
GeorgeB
# 20.05.2018 ob 14:37
pero-perica

če ti ga ni za gledat, ga ne plačuj...


Kako pa se lahko to stori? Razen tako, da se TV odpelje na smetišče.
Homer.
# 21.05.2018 ob 14:15
CME pa je v lasti CIA......
......
......
in mi se bomo spet prodali, ker se je treba globoko prikloniti ZDA.
.......
......
in v nekaj letih bodo Slovenci imeli oprani možgane kot američani .......

Kdo je naslednji?
RTV?
raknac navi
# 20.05.2018 ob 09:59
Persak ni vec faktor. Sploh pa kaj se sprasuje tega birokrata. Ze kot profesor je bil zanic. Kaj tako dolgocasnega tezko najdes.
fridah
# 20.05.2018 ob 09:45
prisila ali podkupnina?
Damoklej
# 20.05.2018 ob 08:46
Mogoče se pa Partijcem hlače tresejo. Bo prišlo preveč resnice na dan.
navigator007
# 20.05.2018 ob 00:05
Res ne razumem, zakaj nas skrbi lastništvo komercialne televizije. Da se za tem slučajno ne skriva kakšen strah pred večjim medijskim ravnovesjem v Sloveniji?
jani15
# 19.05.2018 ob 20:01
POIVRE če bojo ljudje pametni bo.
GeorgeB
# 20.05.2018 ob 14:37
pero-perica

če ti ga ni za gledat, ga ne plačuj...
Kazalo