Moody's je šel po stopinjah hiše Standard&Poor. Foto: EPA
Moody's je šel po stopinjah hiše Standard&Poor. Foto: EPA

Moody's je v izjavi zapisal, da je prvi razlog za znižanje ocene tveganje, da bodo strukturne ekonomske težave te države vplivale na gospodarsko rast in državne finance. Med temi strukturnimi težavami navaja togost trga dela in storitev ter nizko raven inovacij, ki Francijo postopoma vodijo v izgubo konkurenčnosti in razgradnjo izvozno usmerjene industrijske baze.

Vlada s prstom pokazala na predhodnika
Moody's tudi ugotavlja, da je vedno težje predvideti, kako odporna bo Francija proti prihodnjim šokom v območju evra. Boniteta države je v primerjavi z drugimi še vedno visoka, pravi Moody's in pri tem navaja diverzificirano francosko gospodarstvo in "močno zavezanost k strukturnim reformam in fiskalni konsolidaciji".

Francoski finančni minister Pierre Moscovici je znižanje ocene pripisal politiki prejšnje vlade, češ da ji ni uspelo ponovno vzpostaviti konkurenčnosti. Dodal je, da francoski dolg še vedno ostaja med najbolj "varnimi" v območju z evrom in da je gospodarstvo dokazalo, da je pripravljeno izpeljati strukturne reforme in izboljšati stanje javnih financ.

Bonitetna hiša Standard & Poors je Franciji najvišjo bonitetno oceno znižala že januarja.