Da so nadzorniki odločitev o imenovanju nove uprave sprejeli soglasno, je dobra novica za skupino Istrabenz,  pravi Topič. Foto: MMC RTV SLO
Da so nadzorniki odločitev o imenovanju nove uprave sprejeli soglasno, je dobra novica za skupino Istrabenz, pravi Topič. Foto: MMC RTV SLO
Igor Bavčar in Tomaž Toplak
Toplak je po seji nadzornikov razkril, kdo bo po Bavčarju vodil Istrabenz. Foto: MMC RTV SLO

Kandidatov za predsednika ali člana uprave koprske holdinške družbe je bilo pet. Nadzorniki so med njimi izbrali novega predsednika in še dva člana uprave. To sta postala zdajšnji prvi mož Istrabenza Bavčar ter svetovalec za kontroling v Istrabenzu Rudi Grbec.

Nadzorni svet je odločitev sprejel soglasno, je poudaril predsednik nadzornikov Tomaž Toplak. Novi upravi, ki bo prav tako morala vse svoje odločitve sprejemati soglasno, so zaenkrat dali enoletni mandat, zatem pa ga lahko podaljšajo. Nadzorniki so poleg tega od uprave zahtevali, naj imenuje prokurista na predlog bank, je dodal Toplak.

Družba je namreč trenutno insolventna, zdajšnje vodstvo pa je nadzornikom in bankam upnicam že predstavilo načrt prestrukturiranja.

Topič verjame v rešitev do konca junija
Novi prvi mož Istrabenza je že spregovoril o nalogah nove uprave. Po njegovih besedah bodo skušali ohraniti Istrabenz takšen, kot si ga vsi skupaj želijo. Slovenija namreč potrebuje podjetja, ki so potentna, imajo veliko znanja, kapitala in tudi blagovno znamko, ne le v Sloveniji, tudi v tujini, je dodal.

Istrabenz je skupina podjetij s 4.700 zaposlenimi, ki še vedno predstavljajo zdravo jedro slovenskega gospodarstva, kljub težavam, ki smo jim priča v zadnjega pol leta, je poudaril. Pogajanja z bankami upnicami tečejo po njegovih besedah v pravi smeri in prepričan je, da bodo do konca junija našli takšno rešitev, ki bo zagotovila čim hitrejši prehod v normalno poslovno stanje.

Bavčarjeve nove zadolžitve še niso znane
Da v upravi ostaja tudi Bavčar Topiče ne moti. "Prepričan sem, da bomo v tem letu vsi delali v dobro družbe," je dejal. Nadzornik Toplak pa pravi, da so razumeli zahtevo bank, da se Bavčar umakne s prvega mesta v sistemu, in to je bilo po njegovem tudi storjeno. Sicer pa se mu zdi prav, da dosedanja uprava na nek način sodeluje pri iskanju dokončne rešitve z bankami. Za katero področje bo Bavčar zadolžen pa se še niso dogovorili.

A. S.