NLB naj bi prišel na vrsto danes ali v prihodnjih dneh, v roku enega tedna NKBM, v roku meseca pa Abanka. Foto: BoBo
NLB naj bi prišel na vrsto danes ali v prihodnjih dneh, v roku enega tedna NKBM, v roku meseca pa Abanka. Foto: BoBo
Sprva na DUTB le okoli 100 milijonov terjatev

NLB bo najpozneje na začetku prihodnjega tedna na slabo banko po tržni ceni prenesel za okoli 100 milijonov evrov terjatev, je v Bruslju nakazala premierka Alenka Bratušek.

Po besedah Bratuškove je omenjena vsota zgolj okvirna ocena, prvi sveženj terjatev pa bodo prenesli danes ali najpozneje v ponedeljek oziroma v torek. Najprej bodo na slabo banko prenesli terjatve po tržni ceni, za katere ne potrebujejo zelene luči Bruslja. Da pridobi dovoljenje Bruslja, se je Bratuškova mudila tudi v Bruslju na sestanku s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.
Iz Družbe za upravljanje terjatev bank pa so tudi sporočili, da še vedno iščejo "pilotni primer", kako prenesti terjatve bank, saj jih evropska konkurenčna zakonodaja močno omejuje.

"Pogodba za prenos terjatev je pripravljena, ker pa vrednosti prenosa niso v skladu s pričakovanji Evropske komisije, še ni podpisana. V zadnjih dneh smo pripravili tudi osnove za prihodnje prenose, ki čakajo na izvedbo. Pogovori z vsemi akterji potekajo konstruktivno. Proces, ki ga nadaljujemo prihodnji teden, bomo zaključili, takoj ko bomo dobili potrebno zeleno luč," so še zapisali.

Slovenska vlada je namreč prenos večjega dela terjatev sprva načrtovala do konca junija, a Bruselj prej zahteva izvedbo neodvisnega pregleda kakovosti aktive bank in stresnih testov. Pregled kakovosti aktive NLB-ja že poteka, opravlja pa ga družba Deloitte.
Časovnega okvira za privoljenje Bruslja še ni
Stresni testi se po besedah Bratuškove še ne izvajajo, a premierka ob tem opozarja, da na tem področju stvari potekajo iz dneva v dan in dopušča možnost, da s kakšno stvarjo v tem trenutku ni seznanjena.
Neuradno se omenja, da bi lahko stresne teste izvajala ista družba, kot je preverjala pripravljenost španskih bank na šoke. Gre za svetovalno družbo Oliver Wyman. Premierka prav tako ni želela ugibati o tem, kdaj bodo pregled aktive in stresni testi izvedeni in kdaj bo Bruselj prižgal zeleno luč za prenos preostalih terjatev NLB-ja na slabo banko.
Precej manj od načrtov
Sprva se je sicer predvidevalo, da naj bi imel prvi sveženj slabih terjatev NLB-ja in spremljajočega premoženja bruto vrednost 1,3 milijarde evrov, neto, torej po rezervacijah, pa naj bi bil težek 700 milijonov evrov. Vse skupaj naj bi NLB na slabo banko prenesel bruto 1,9 milijarde evrov oziroma neto okoli milijardo evrov.

V DUTB-ju so sicer jasno povedali, da bodo pred prenosom sredstev opravili lastne cenitve. Poleg tega so pojasnili, da bi se lahko zgodilo, da bo prvi paket manjši od prvotnih načrtov. Po NLB-ju naj bi nato v roku enega tedna v program ukrepov za krepitev stabilnosti vstopila Nova Kreditna banka Maribor, nato pa v roku dobrega meseca še Abanka.

Sprva na DUTB le okoli 100 milijonov terjatev