Gradnja predora bo po zagotovilih Darsa še vedno stala 64 milijonov evrov. Foto: BoBo
Gradnja predora bo po zagotovilih Darsa še vedno stala 64 milijonov evrov. Foto: BoBo

Tako so se odločili na osnovi pojasnil strokovne službe Darsa in pridobljenega pravnega mnenja Inštituta za ekonomsko in korporativno upravljanje Maribor, so sporočili z Darsa. Protokol je zakonit, prav tako tudi ne izključuje ali spreminja določb osnovne gradbene pogodbe, je sklenil nadzorni svet družbe.

V svojem mnenju inštitut ne vidi nič spornega v tem, da je Dars protokol sklenil neposredno z Alpine Bauom brez javnega razpisa, češ da ta ni potreben. Gre za legitimno odločitev, ki je smotrna in učinkovita, "saj zagotavlja možnosti najhitrejše in hkrati najracionalnejše izvedbe preostalega javnega naročila".

Spremembe bodo nastale le pri izvajalcu pogodbe, vendar ne v smislu uvedbe novega izvajalca v obstoječe razmerje, temveč z zmanjšanjem števila izvajalcev, kar ni v nasprotju s pravili javnega naročanja, so še zapisali v mnenje.

Dražja gradnja in neplačani dolgovi?
Pred časom je v javnost prišla informacija, da naj bi Dars pri gradnji predora Markovec brez razpisa podpisal novo pogodbo z družbo Alpine Bau, ki je bila pred tem v konzorciju za gradnjo predora s propadlim gradbenim podjetjem CPM. Protokol predvideva, da bodo vsa plačila nakazana neposredno Alpine Bauu. Prvotna pogodba pa je določala, da lahko Dars plačuje tudi neposredno podizvajalcem.

Avstrijsko gradbeno podjetje je z novo pogodbo odvezano tudi odgovornosti za vsa izvedena dela, vso povzročeno škodo, vse morebitne skrite in odkrite napake, ki so se pojavile pred podpisom, in tudi odgovornosti za morebitno pogodbeno kazen in škodo, povzročeno tretjim osebam, torej tudi podizvajalcem.

V Darsu so se pred očitki branili, da lahko za svoje terjatve za nazaj podizvajalci unovčijo bančno garancijo CPM-ja, za katero pa so se pojavili dvomi. Dars je namreč kljub petmilijonskim dolgovom nekdanjega CPM-ja do podizvajalcev še vedno ne želi unovčiti. In ne nazadnje, gradnja predora naj bi se podražila za 14 milijonov evrov, kar pa so na Darsu zanikali.