Boštjan Napast. Foto: BoBo
Boštjan Napast. Foto: BoBo

Kot so po seji nadzornikov sporočili iz Luke Koper, sporazum o predčasnem prenehanju mandata in delovnega razmerja predsednika uprave Boštjana Napasta določa, da mu mandat preneha 30. junija.

Nadzorni svet je tudi začel postopek javnega razpisa za imenovanje nove uprave.

Predsednik nadzornega sveta Luke Koper Mirko Bandelj je po seji povedal, da se nadzorni svet Napastu zahvaljuje za zelo uspešno vodenje družbe, saj je "Luka Koper v času njegovega mandata dosegla rekordne poslovne rezultate in se zelo uspešno spoprijemala z izzivi poslovanja v zahtevnem in hitro spreminjajočem se poslovnem okolju."

Napast pa je navedel, da je bila odločitev za predčasno prenehanje mandata "težka, na koncu pa je pretehtala želja po spoprijemanju z novimi poslovnimi izzivi v drugačni panogi."

Delo je poročalo, da so zaposleni upravi očitali premajhno uspešnost prav na področju naložb. Na napake uprave pa opozarjajo tudi predstavniki Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper, ki so pred dobrim mesecem protestirali.

Napast na čelu Luke Koper od decembra 2021

Boštjan Napast je od leta 2011 vodil Geoplin, avgusta 2021 pa je odstopil, ker se ni strinjal z vodenjem družbe Petrol.

Petletni mandat v družbi po odločitvi nadzornikov pod vodstvom Francija Matoza začel v začetku decembra 2021, prej je bil predsednik uprave Geoplina.

Nadzorni svet je sredi lanskega novembra z mesta člana uprave odpoklical Roberta Rožaca. Rožac je bil v upravo imenovan sredi novembra predlani, potem ko je uprava na čelu z Dimitrijem Zadelom sporazumno odstopila s položaja.

V upravi sta sedaj še članica uprave Nevenka Kržan, ki je mandat nastopila v začetku julija 2022, in Vojko Rotar kot delavski direktor, ki je mandat nastopil sredi letošnjega februarja, je razvidno s spletne strani družbe.

Skupščina družbe je nov nadzorni svet imenovala v začetku letošnjega februarja. Takrat je odpoklicala štiri člane, ki so jih imenovali v času vlade Janeza Janše, in sicer Matoza, Nevenko Črešnar Pergar, Andreja Koprivca in Božidarja Godnjavca. Za nove je postavila Bandlja, Boruta Škabarja, Barbaro Nose, Jožefa Petroviča in Boštjana Raderja. V nadzornem svetu je še Tomaž Benčina.