Več kot 50-odstotni delež Mercatorja prodaja konzorcij bank in Pivovarna Laško. Foto: BoBo
Več kot 50-odstotni delež Mercatorja prodaja konzorcij bank in Pivovarna Laško. Foto: BoBo
Mercator še naprej najboljši sosed?

Tako naj bi sklenili dogovor med Mercatorjem in zainteresiranim konzorcijem kupcev v sestavi Agrokor, EBRD, IFC in One Equity Partners, s katerim konzorcij prodajalcev večinskega paketa delnic družbe vodi ekskluzivni postopek pogajanj, ter dogovor med Mercatorjem in konzorcijem prodajalcev, ki vodijo postopek prodaje večinskega svežnja delnic družbe.

Ker sta Mercator in Agrokor največja konkurenta v regiji in ker bi pod trenutnimi pogoji prodaje Mercator postal odvisna družba Agrokorja, je sklenitev obeh dogovorov predpogoj za sodelovanje družbe Mercator pri podpori prodajnim aktivnostim, so po seji sporočili iz Mercatorja.

Trije tedni za dogovor
Uprava mora zdaj v treh delovnih tednih na podlagi potrjenih pogajalskih izhodišč opraviti pogajanja s prodajalci in kupci deleža v družbi in o izidu pogajanj 2. decembra poročati nadzornemu svetu. Z dogovorom z Agrokorjem, naj bi zaščitili finančno trdnost skupine, delovna mesta in pravice zaposlenih, zaupne podatke idr.

Dogovor s konzorcijem bank pa je namenjen predvsem odpravi tveganj refinanciranja posojil in s tem povezanih tveganj, pojasnjujejo v trgovcu.

Banke odločene, da delež prodajo
Skupaj 52,10 odstotka Mercatorja prodajajo Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, NKBM, NLB, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska.

Oktobra so prejeli štiri nezavezujoče ponudbe, tri so podali finančni vlagatelji, eno pa mednarodni konzorcij kupcev pod vodstvom hrvaškega podjetja Agrokor, v katerem so še EBRD, IFC in sklad One Equity Partners.

Pravijo, da bodo varivali interese družbe
Prodajalci večinskega deleža pravijo, da bodo poskušali dokončati posel pod pogoji, ki so zanje sprejemljivi in hkrati varujejo interese Mercatorja. Dogovor o ekskluzivnih pogajanjih z Agrokorjem velja najdlje do 31. decembra in se lahko podaljša.

Mercator še naprej najboljši sosed?