Konzorcij bank in Pivovarna Laško so se kot lastniki Mercatorja odločili, da se bodo prihodnje tri tedne ekskluzivno pogajali z Agrokorjem, enim izmed štirih interesentov za nakup Mercatorja. Foto: BoBo
Konzorcij bank in Pivovarna Laško so se kot lastniki Mercatorja odločili, da se bodo prihodnje tri tedne ekskluzivno pogajali z Agrokorjem, enim izmed štirih interesentov za nakup Mercatorja. Foto: BoBo

V Agrokorju za delnico Mercatorja ponujajo 221 evrov, ima pa uprava Mercatorja težnje, da bi pred morebitno prodajo sklenili ustrezen dogovor o odpravi tveganj refinanciranja, saj je skupina Agrokor največji tekmec skupine Mercator v celotni regiji zahodnega Balkana. "Zakonska dolžnost uprave je, da zagotovi ustrezno zaščito interesov družbe in skupine Mercator, tako z vidika zaposlenih kot tudi vseh drugih pomembnih poslovnih vidikov," dodajajo.

Zato se bodo zdaj sešli predstavniki finančnega svetovalca Mercatorja Societe Generale, predstavniki Agrokorja in predstavniki skupine JP Morgan, ki tudi svetuje Agrokorju. Po tem naj bi bilo več znanega o pogojih in ponudbah za odkup deleža v slovenskem trgovskem podjetju.

Janković prepričan, da je Mercator že prodan
Predvsem Pivovarni Laško se s prodajo deleža mudi, saj potrebuje sredstva za saniranje lastne finančne luknje, s prodajo pa soglaša tudi konzorcij bank. Da je prav zato prodaja Mercatorja Agrokorju že sprejeta, pa je prepričan nekdanji prvi mož družbe Zoran Janković. Po poročanju Financ Janković pravi, da lahko le Agrokor ponudi pravo ceno in premijo za Mercator, saj lahko poišče sinergije. "Mercator je tako rekoč že prodan, gre le še za tehniko," je povedal za časnik.

Banke pozivajo k sodelovanju uprave
Konzorcij bank je upravo Mercatorja prejšnji teden pozval, naj kupcem zagotovi skrben pregled skupine, naj zagotovi intervju strateškega investitorja z upravo družbe in neposreden stik investitorja s posojilodajalci družbe. Zatrjujejo tudi, da je uspešen zaključek prodaje z vstopom strateškega investitorja, ki združuje mednarodne partnerje, v lastniško strukturo Mercatorja v najboljšem interesu družbe, saj "stabilna lastniška struktura predstavlja predpogoj za obstoj in nadaljnji uspešen razvoj družbe".

Poleg Agrokorja so v mednarodnem konzorciju kupcev še Evropska banka za obnovo in razvoj, IFC in One Equity Partners.