Pogajanja niso prinesla sporazuma. Foto: MMC RTV SLO
Pogajanja niso prinesla sporazuma. Foto: MMC RTV SLO

V sredo so se v Parizu sešli svetovalci Mercatorja Société Générale in predstavniki svetovalcev Agrokorja skupine JP Morgan. Agrokor je namreč najresnejši ponudnik za odkup deleža Mercatorja in z njim se ekskluzivno pogajata tudi konzorcij bank in Pivovarna Laško.

Postavljene konkretne zahteve
Toda pri pogovorih naj bi se zataknilo, saj ima uprava Mercatorja po neuradih podatkih več pogojev za sodelovanje pri prodaji. Želijo zavezo, da v primeru nakupa Mercatorja Agrokor ne bo odpuščal in da bo sedež morebitnega novega holdinga, ki bi imel v lasti Mercator, v Ljubljani.

Prav tako naj bi želeli, da v tem holdingu Agrokor ne bi bil 51-odstotni, ampak 49-odstotni lastnik, večinski pa njegovi partnerji EBRD, IFC in ameriška družba Morgan One Equity Partners. S tem naj se v Agrokorju ne bi strinjali, je poročala TV Slovenija.

Želi uprava Mercatorja preprečiti posel?
Časnik Delo pa piše, da je za Agrokor pri nastopu na tujih trgih nujno, da ima v novih holdingih vsaj 51 odstotkov lastništva, to pravilo pa naj bi bilo zapisano tudi v javnih listinah. Ker je to morala vedeti tudi uprava Mercatorja, se pojavljajo ugibanja, ali želi uprava zavlačevati ali preprečiti posel, pri tem pa nočejo jasno povedati, da nasprotujejo prodaji konkretnemu kupcu.

V štiriH od njihovih zahtev naj bi se namreč z Agrokorjem že sporazumeli, le 49-odstotni delež lastništva pa je za ponudnika povsem nesprejemljiv.