Foto:
Foto:
Cena 159-litrskega sodčka ima precejšen vpliv na svetovno gospodarstvo.
Prvi mož ameriške centralne banke ne verjame v novo naftno krizo.

Sodček nafte z novembrskim dobavnim rokom je na newyorški blagovni borzi dosegel ceno 55,33 dolarja, kar je 70-odstotni porast v primerjavi z začetkom leta.

Glavni razlogi za izjemno visoke cene so težave pri črpanju v Mehiškem zalivu, kjer še vedno odpravljajo posledice divjanja orkana Ivana, visoko povpraševanje in omejena ponudba pred začetkom kurilne sezone.

K zvišanju je pripomoglo tudi poročilo ameriškega ministrstva za energijo, ki je sporočilo, da so se zaloge kurilnega olja znižale na 50 milijonov sodov, kar je deset odstotkov manj kot v istem obdobju lani.

Navzgor tudi nafta Opeca
Rekordno vrednost je minuli teden dosegla tudi nafta Opeca. Za 159-litrski sodček je bilo povprečno treba odšteti 45,72 dolarja, kar je skoraj dva dolarja več kot teden prej.

Do konca leta na 60 dolarjev?
Samo v zadnjem mesecu se je nafta podražila za več kot deset dolarjev, v zadnjih štirih mesecih pa za dvajset. Nekateri analitiki predvidevajo, da se cena nafte do konca leta lahko povzpne tudi do 60 dolarjev, v pol leta pa naj bi se spet spustila med 35 in 40 dolarji.

Greenspan še ni zaskrbljen
Guverner ameriške centralne banke Alan Greeenspan je dejal, da visoke cene še ne predstavljajo grožnje svetovnemu gospodarstvu, kar se lahko spremeni, če bi cene dalj časa vztrajale nad 40 dolarji.