Grki so naveličani varčevanja, a je to potrebno, če se želi država izogniti bankrotu. Foto: EPA
Grki so naveličani varčevanja, a je to potrebno, če se želi država izogniti bankrotu. Foto: EPA

Predstavnik grške vlade je dejal, da se je kabinet odločil pospešiti reforme in privatizacijo ter zmanjšati pokojnine in zvišati davke. Grčija naj bi imela denarja le še do oktobra.

Pokojnine, višje od 1.200 evrov, bodo zmanjšali za 20 odstotkov na mesec in dodatno zmanjšali pokojnine za tiste, ki so se upokojili pred 55. letom starosti. Davčne olajšave na letni ravni bodo znižali na 5.000 evrov, davek na nepremičnine pa podaljšali najmanj do leta 2014.

Grčija bo letos 30.000 javnih uslužbencev dala med "delavske rezerve", kar pomeni, da jim bodo zmanjšali plačo na 60 odstotkov zdajšnje in jim dali leto dni časa, da si najdejo drugo službo.

Sporočilo finančnim trgom
"Naše odločitve pošiljajo sporočilo finančnim trgom in našim partnerjem, da bo Grčija spoštovala svoje obveznosti," je dejal vladni predstavnik in dodal, da se bodo pogovori s trojko svetovalcev končali, ko bodo v začetku naslednjega tedna v Grčijo prišli inšpektorji. Zatrdil je, da Grčija ostaja v evroobmočju.

Vrnitev 'trojke' pomeni pomemben korak k temu, da Grčija dobi naslednjo, šesto tranšo posojila v višini osmih milijard edrov. Revizijo so začasno prekinili pred dvema tednoma, ko so ugotovili, da Grčija ne uresničuje svojih zavez, ki jih je dala v okviru idibrene pomoči.

Novi ukrepi Grčiji omogočajo, da spoštuje načrt Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za reševanje do leta 2014.

Močni grški sindikati so za oktober zaradi dodatnih varčevalnih ukrepov napovedali dve 24-urni stavki.