Gospodarstvo

Poudarki

  • Vrha iz leta 2008 še vedno nismo dosegli
Veliko gradbenih del opravljajo delavci iz republik nekdanje Jugoslavije. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Mavricija Batič zavod vodi od leta 2015. Foto: MMC RTV SLO
Zavod je v sodelovanju z ministrstvom za delo izvedel številne ukrepe v sklopu aktivne politike zaposlovanja, ki so se po navedbah ministrstva izkazali za uspešne. Foto: Goran Rovan
       Želimo si, da bi ta sistem temeljil tudi na kompetencah in ne le izobrazbi. Slednja je seveda pomembna, a v ospredje vse bolj prihajajo kompetence posameznika, ki jih je treba nenehno nadgrajevati. Skoraj prepričana sem, da digitalizacija nikoli ne bo nadomestila ljudi.       
 Mavricija Batič, ZRSZ

Dodaj v

Ne le brezposelnost, danes je problem pomanjkanje delavcev

Razmere na trgu dela so se izboljšale
16. september 2018 ob 12:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Število delovno aktivnih v zadnjem času močno raste, zato ni čudno, da delodajalci vse pogosteje poročajo o pomanjkanju ustreznega kadra, je izpostavila generalna direktorica zavoda za zaposlovanje Mavricija Batič.

Razmere na trgu dela so se v zadnjih letih zelo izboljšale. Povpraševanje po delavcih je veliko, v četrtek je bilo na spletnih straneh zavoda objavljenih več kot 3300 aktualnih potreb po delavcih. "Pri čemer je treba upoštevati, da je zavod le eden izmed tistih, ki te potrebe objavljajo," je poudarila Mavricija Batič, ki ima pred seboj še slabo leto in pol mandata na čelu zavoda za zaposlovanje.

Priznava sicer, da so te potrebe nekoliko v neskladju s ponudbo, torej iskalci zaposlitve. Med brezposelnimi namreč ni več dovolj ustreznih kandidatov. "Zato je potrebnega ogromno strokovnega dela in pomoči s programi aktivne politike zaposlovanja za vsako zaposlitev brezposelnega. Ne moremo govoriti o tem, da bi kadri hitro krožili," je dejala Batičeva.

Ob tem je izpostavila, da se delodajalci tudi vse bolj trudijo, da zaposlene obdržijo pri sebi, saj se zavedajo, da bo za nekatere kadre treba v prihodnje storiti vse. Pri tem ne gre le za višje plače, temveč med drugim tudi boljše delovne pogoje in urnik dela, ugotavljajo na zavodu.

Vrha iz leta 2008 še vedno nismo dosegli
Glede na vse našteto je po njenih besedah razumljivo, da število delovno aktivnih močno raste. Junija se je delež delovno aktivnega prebivalstva tako že približal številki iz leta 2008, je spomnila Batičeva. Ocenjuje, da bi lahko ta rezultat v prihodnje presegli.

Ne glede na spodbudne številke brezposelni ostajajo, najtežje zaposljivi pa so starejši. Aktivnih ukrepov za njihovo zaposlovanje je po besedah Batičeve veliko, je pa ob tem poudarila, da je na trgu dela danes več starejših kot pred leti, med drugim zaradi sprememb pokojninske zakonodaje.

Batičeva je ob prevzemu funkcije 2015 napovedala, da bo njen prednostni cilj tudi uresničevanje programa Jamstva za mlade. Današnje razmere na trgu dela za mlade ocenjuje kot bistveno boljše, česar ne pripisuje le gospodarski rasti, temveč tudi ukrepom, ki jih je zavod izvedel skupaj z ministrstvoma za delo in šolstvo, mladinskimi organizacijami in drugimi deležniki.

"Na zavodu smo zaposlili tudi nove svetovalce za zaposlovanje - mlade, ki so bolje razumeli mlade in so jim lahko nudili drugačno podporo. Te svetovalce imamo še vedno," je pojasnila Batičeva in poudarila, da so na tem področju naredili velik korak naprej. "Upam, da bomo podobno lahko čez nekaj let rekli tudi za zaposlovanje starejših," je dodala.

Pomanjkanje ustreznih kadrov
Izziv pomanjkanja kadra sicer po zahtevnosti postavlja ob bok pomanjkanju dela. "Pomanjkanje kadra zahteva veliko več sodelovanja med zavodom, delodajalskimi združenji in delodajalci. To tudi počnemo; skupaj ugotavljamo potrebe in oblikujemo programe usposabljanja, pripravljene glede na konkretne potrebe delodajalcev. Z izvajalci izobraževanja te programe nato izvedemo in brezposelne usposobimo," je pojasnila.

Zavod je v sodelovanju z ministrstvom za delo izvedel številne ukrepe v sklopu aktivne politike zaposlovanja, ki so se po navedbah ministrstva izkazali za uspešne. Tako mnenje deli tudi Batičeva, ki si zato želi njihovega nadaljevanja. "Predvsem za skupine, ki imajo velike ovire za neposredno zaposlitev, so ti ukrepi velikega pomena," je izpostavila.

Fleksibilnost ali stabilnost
Dotaknila se je tudi problematike nesoglasja med delodajalci, ki si želijo večjo fleksibilnost zaposlitev, in sindikati, ki vztrajajo pri trenutni obliki zaposlitev za nedoločen čas. Meni, da je veliko povpraševanje po kadrih pripeljalo tudi do večjega števila zaposlitev za nedoločen čas: "Trg kar dobro uravnava tudi fleksibilnost zaposlitev."

Kršitve delovne zakonodaje ugotavlja inšpektorat za delo, ki po ocenah Batičeve glede na število razpoložljivih kadrov dela uspešno. Z inšpektoratom sodeluje tudi zavod, med drugim z obveščanjem o zaznanih kršitvah.

Z julijem se je slovenski trg dela sprostil tudi za hrvaške delavce, ki lahko zdaj nanj prosto vstopajo. Po ocenah Batičeve zaradi tega na zavodu niso opazili povečanega povpraševanja po delavcih za poklice, ki jih večinoma opravljajo tuji delavci, je pa to že ves čas veliko.

Informatizacija storitev zavoda
Pred Batičevo je še slabo leto in pol mandata, nato pa se bo upokojila. Ena ključnih zadev, ki jo zavod še načrtuje pod njenim vodstvom, je izboljšanje spletnih orodij za povezovanje iskalcev zaposlitve z delodajalci. "Želimo si, da bi ta sistem temeljil tudi na kompetencah in ne le izobrazbi. Slednja je seveda pomembna, a v ospredje vse bolj prihajajo kompetence posameznika, ki jih je treba nenehno nadgrajevati. Skoraj prepričana sem, da digitalizacija nikoli ne bo nadomestila ljudi," je še dodala.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Matto123
# 16.09.2018 ob 12:31
Pomanjkanja kadrov ni, so le prenizke plače. Edino kdor lahko jamra za pomanjkanje kadra so kaki znanstveniki v Cernu ipd. ko res na celem Svetu ni dosti podobnih... drugje je vedno problem višina plačila in delovnih pogojev podjetja.
Matto123
# 16.09.2018 ob 12:32
@slivovica

Problem ni socialna pomoč, ampak prenizke plače... seveda če imaš socialne 400€, delodajalec pa ti ponuja 650€, boš raje ležal na postli, kdo pa ne bi, če je le dovolj pameten, ampak če pa delodajalec ponudi 1.200€ neto, potem pa verjamem da 99% takih gre delat...
Matto123
# 16.09.2018 ob 12:34
Delodajalci ki jamrajo da ni kadra, naj gredo v osnovno šolo in privabijo kader z 500€ mesečnih štipendij in obljubljenimi predpodpisanimi pogodbami z plačo 1.200€ neto+ pa bo naenkrat vpis potrojen na šolske centre za marsikatero industrijo.
bilzerian
# 16.09.2018 ob 12:35
delovne sile je dovolj, le plače so prenizke in se ne splača delati.
pojdite malo v avstrijo, pa boste videli, kako "slovenski lenuhi", kot jih imenujejo nekateri pridno delajo. avstrijski delodajalci bodo vedeli povedati, da so slovenci eni najbolj pridnih delavcev. le pošteno plačilo jim je treba dati.

ampak naši delodajalci jamrajo, da ne morejo, ker so previsoki davki in uvažajo cenejšo delovno silo, ki po nekaj mesecih gre nekaj kilometrov naprej proti severu za višje plačilo
Lesnikovsok
# 16.09.2018 ob 12:34
primer gradbeništvo. naročnik plača 12,50 do 20€/ura delavec iz bosne dobi 2,5 do 3€ na uro.
to je samo en primer :) ni čudno da noben noče delat. za 5-15€na uro bi marsikdo prijel za lopato
beton
# 16.09.2018 ob 12:43
Da ni kadra,.... Ha ha ha,.... Kako težko je napisati naslov članka: ZARADI PRENIZKIH PLAČ IN NENORMALNIH IZKORIŠČANJ.....
Radenm
# 16.09.2018 ob 12:35
Delavca se vedno da dobit, tudi v Sloveniji. Če ga daljši čas ne dobiš, si kriv sam, ker si dal preslabo ponudbo. Če iščeš specifičen profil, kader, ki ga ni veliko, pa seveda nisi ti tisti, ki ima škarje in platno v rokah.
pjandura
# 16.09.2018 ob 12:36
Ko rabiš keramičarja ga pošteno plačaš. Ampak sine mora na gimnazijo.
pink panther
# 16.09.2018 ob 12:35
ukiniti zavode za zaposlovanje,ker nič ne delajo in bo naenkrat 100000 ljudi več
Matto123
# 16.09.2018 ob 12:45
@the law1
Poznam ogromno sicalcev ki delajo na trgatvah v Avstriji za 7€/h... tako da niso glih lenuhi, samo v SLO jim noben ne ponudi plače 7h NETO na uro... tu je problem.

Jaz čisto razumem človeka ki raje leži na socialni 400€ kot pa dela 176ur za 650€ neto... razlika je minorna... kriva pa ni sociala ampak delodajalci. Saj rešitev je enostavna delovna dovoljenja za tujce dovolit samo če je v pogodbi vsaj 1.200€ BRUTO plače potme to nadzirat drugače pa naj dobijo kader v SLO kako vejo in znajo.

Bi se hitro rešilo marsikaj... pa saj že gre na boljše, za 700€ neto več skor nikogar ne dobiš.
hepan
# 16.09.2018 ob 12:51
Danes bi vrli podjetniki radii, da delavec dela zastonj
Matto123
# 16.09.2018 ob 12:42
Zato, ker ti nočeš plačati npr. vodovodarja po 100 EUR na uro ampak samo 10 EUR in še to na črno.

Tako pač je v Sloveniji, če si ne zatiskaš oči. Sedaj kdo misliš, da bo prekinil ta začaran krog oz. kako misliš, da bo nekdo dal višje plače, če ti plačaš te storitve preveč malo?


Jaz nočem plačat 100€ na uro, ker vem da četudi ponudim 100€ na uro, bo šef dal delavcu nič več, ker imata sklenjeno pogodbo, kdo bo torej pobral razliko moje velikodušnosti in zakreditiranosti za tak podvig?
ni maitre
# 16.09.2018 ob 12:53
Glede na smešne oglase kjer pričakujejo da odpreš s.p. za to da polniš police 12 ur na teden in plačilom par € na uro se temu niti ne čudim. Včasih se res sprašujem kaj tem ljudem dogaja v glavi.
foxhunt
# 16.09.2018 ob 12:43
So what.
Dokler bo placa taka, da za 200 eur manj sedis doma in dobis socialno pomoc, se ne splaca delat.
Ogroženi
# 16.09.2018 ob 12:51
Za pošteno plačilo je delavcev (tudi samo slovenskih) več kot dovolj.
Podjetniki si bodo enkrat končno morali dopovedati da, v kolikor niso sposobni delavca dostojno plačati (navkljub trenutni stopnji obdavčitve delavske plače!!) pač ne morejo imeti zaposlenih - nihče od podjetnika ne zahteva, da zaposluje.
Bi pa bilo potrebno zaostriti dovoljenja za delavce iz tujine in sicer na način, da se omeji spodnji znesek plačila in delovni pogoji, kot veljajo za slovenske delavce.

!. ukrep, ki je nujen, je minimalna urna postavka (in ne minimalna plača!): ta bi morala v Sloveniji NETO znašati najmanj 4,50€/h. Kot rečeno, če delodajalec ne zmore plačati, si pač, delavca posledično ne more privoščiti in naj zapre. Bi se kmalu pokazalo kako in kaj. v SOS smo prepričani, da ne bi nihče zaprl ampak bi plačal.
Matto123
# 16.09.2018 ob 12:49
@the law1
Hahaha. Kakšen bedast izgovor. Nočeš plačati, ker si škrtalica in boš ital šel k tistemu za 10 EUR na črno kljub vsemo tvoje nakladanju o poštenju in ostalem bla bla. Ko morate sami dati iz žepa vam gre to prekleto slabo.

No torej bom dobil odgovor na vprašanje? Če jutri pokličem firmo naj mi pošlje električarja in rečejo ura je 10€ in jaz rečem ne plačam vam 100€, ali bo dobil zato električar ki pride in ima pogodbo 1.000€ bruto, več plače? Jaz grem stavit da ne, lahko pa poizkusiva, če bo dobil, častim jaz, drugače častiš ti?
bikvol
# 16.09.2018 ob 12:30
enostavno . Imamo cel kup presežka v JS , ki so sami sebi namen , neproduktivni in nepotrebni za delovanje sistema ter velik strošek države . Naterat na gradbišča . Tudi mnogi Bosanci na gradbiščih so izobraženi......

ps. pa niso vsi v JS zanič ! Nasprotno , določeni delujejo zelo dobro in tudi preveč , ker jih v določenih službah primankuje
el CARTEL
# 16.09.2018 ob 12:52
Ne le brezposelnost, danes je problem pomanjkanje delavcev

pomanjkanje je, ker delodajalci ne plačujejo dovolj.

enostavno. zato "nižje kvalificirani" poklici gredo ven,
kot tudi visoko kvalificirani (teh očino ne primanjkuje, saj bi po tržni logiki morale plače zrasti že začetnikom močno nad povprečje - v sloveniji pa ima izkušen inžinir plačo nemške čistilke)

v sloveniji skratka ostanejo le tisti, ki ne morejo ven, privatniki ter tisti ki še niso odšli a planirajo
barezi
# 16.09.2018 ob 12:38
Delavcev imamo dovolj samo ne za 500 evrov na mesec. Z imigranti nam konstantno zbijajo ceno dela. In lvčarske vlade pri tem zavzeto sodelujejo.
za_vse_sem_sam
# 16.09.2018 ob 12:43
Poznam nekaj brezposelnih ki si prav želijo da jim zavod ne bi slučajno našel službo.
Lesnikovsok
# 16.09.2018 ob 12:49
the law1
ne piši nebuloz. 12,50/ura je nekako zaračunano z vsemi stroski od regresa bozicnic bolnisk stroskov itd. in ko vse zaračunas prideš do nekako malo nad minimalno plačo.
in pod to ceno se nebi smelo delat. delam v gradbeništvu in vem podrobno vse samo bi rabil par strani da vse napišem. in vedno je rezultat da je država z zakoni kriva. gradbinci dobijo samo priložnost oziroma so prisiljeni delati tako kot je zarad države.
Matto123
# 16.09.2018 ob 13:13
@the law1
Pa naredimo en test oz. recimo, da izračunamo koliko pride za 168 ur, če hoče delodajalec nekomu dati npr. 1.500 EUR neto plače. Za takšno plačo je bruto bruto strošek delodajalca cca. 2.760 EUR oz. cca. 16, 43 EUR/ura. Se pravi za sploh pokriti delavca manjkajo še stroški regresov, bolovanj, zdravniških pregledov, itd. Za to je potrebno pribiti cca. 15%. Za samo pokriti delavca za to plačo rabimo cca. 19 EUR/ura. Kje so še ostali stroški, da lahko sploh firma deluje? Tako je pač to.

Ja tako je to, in to ni problem managerju v Avstriji kjer mu delavec tudi koplje jarke je pa problem takoj ko pride isti delavec čez mejo v Šentilj in enako koplje jarke... in to se ponovi enako pri skorajda vseh vrstah poklicev.

Povej mi the law, kako lahko neka firma v Bolgariji ponudi plačo za delo v klicnem centru 1.300€ NETO na mesec (cca. 2.600 levov) za Customer support IT firme + 35€ malice + športno karto za nekaj 10 objektov + "urbano" v Sofiji, pri nas pa je problem enim dat 900€ bruto.

Kako lahko čistilka ki čisti v Šentilju dobi 638€ ko pa gre 10 korakov severneje pa dobi za ENAKO delo in tempo 1.200€ na mesec + 13 in 14 plačo.

A so jemali Avstrijci v zgodovini 30 letne kredite da so plačevali višje cene in dvignili ceno dela? Imamo kak dokaz za to?
el CARTEL
# 16.09.2018 ob 12:55
Zato, ker ti nočeš plačati npr. vodovodarja po 100 EUR na uro ampak samo 10 EUR in še to na črno.

to pa zato, ker so plače prenizke,
in moraš gledati vsak evro, da se prebiješ skozi mesec

na srečo pa je ekonomija vsaj tu pravična,
manj slovenski delodajalci dajo delavcem, manj ti lahko kupijo njihovih izdelkov in manj imajo ravno ti delodajalci profita (zato pa imamo tako nizko domačo potrošnjo)
30
# 16.09.2018 ob 12:52
Valda država kriva... A vsak drug direktor s službenim avtom za 50k in več...

In seveda davki previsoki... 2k bruto plače je 2k v Avstriji, Sloveniji in Nemčiji. Nobeden Avstrijec ne plačuje delavcu 1k bruto na mesec pa nč ne jamrajo, kako drago jih morajo plačevati
davide
# 16.09.2018 ob 13:01
Pošteno plačajte pa boste hitro dobili delavce golazen pokvarjena!
mihajlo86
# 16.09.2018 ob 14:04
Sam sem delal pri treh privatnikih 15 let delovne dobe. Imam se za zelo sposobnega in pridnega delavca... V Sloveniji je povsod enaka zgodba,(SO REDKE IZJEME) delas svetke in petke. Placan pa toliko da jim ravno ne pobegnes malo vec kot minimalec, dopust minimu kar se da malica minimu prevoz minimum. Placo dobis manjso kot minimalec in te nekako drzi z stimulacijo. (stimulacija vecja od place) tako se ljude ne upajo na bolnisko kajti posledicno je stimulacija nizka ali je sploh ni. Med tem ko firma raste povsod se gleda da samo raste gor in se vec vecje, da so stroski cim manjsi, tebi ni sposoben kupiti delavne obleke in cevljev. Delodajalci pozabljajo, da brez sposobnih ljudi ne bi bili tako uspesni. Sedaj pa vidim, da se je zdajsni delodajalec le zacel zavedati kaj pomeni sposoben kader, odkar so odsli trije sposobni zaposleni v roku dveh mesecev se je v firmi spremenilo marsikaj od placila od obnasanja... Se leto dni nazaj se je bahal komur kaj ne pase lahko gre ta trenutek stran in koncno upam, da se bo zgodil ta trenutek, ko bo priden delavec kdaj pohvaljen spostovan in ne bo samo stevilka.
taprauslovenc
# 16.09.2018 ob 13:21
Joj,spet en članek kjer se vladniki in njihove službe posipajo z pepelom in delajo neumne zaradi zgrešene politike zadnjih 30 let.
Kdo je kriv da bi radi iz Slovencev naredili sužnje? Kdo je kriv da ste 25 let usmerjali mlade v ekonomijo in druge družboslovne smeri od katerih skorajda ni koristi? Je treba uvažat ljudi iz bivše juge? Ne? Do 2sv in do 80 leti ali še več je bilo ogromnO Slovencev zidarjev kovinarjev,krovcev,fasaderjev,..Hiše so se gradile v večini v samogradnji in kdo mislite da je zidal? Slovenci!!! Za časa avstroogrske kdo je zidal in še danes stoji? In kdo je potem začel uvažat ljudi in še zdaj bi jih nonstop.Zakaj? Zaradi požrtije delodajalcev,zato ker so plače slabe za redne ure in zato ker so vlade v preteklih letih sistematično zavozile cel sistem,ker so politiki bili mnenja da bodo sami ekonomisti,trgovci,bankirji,svetovalci. Žalostno in če pomislim kaj bo čez 20 let,me mine do življenja. Delu povrnite vrednost in ceno,spoštovanje
Matto123
# 16.09.2018 ob 12:56
@the law1
Pokliči s.p.-jevca in bo dobil direktno. Ne samo lapat.

Govorim o podjetjih ala pomgrad ipd... za to me zanima, ne za lokalnega spjevca, z njim se e dogovrim za plačo da obema ustreza. On ne zaposluje, on sam dela, mene zanima kako bo v firmah z par 100 zaposlenimi če jaz ponudim višjo plačo.

Ne ovinkari in povej da bi firma prejela plačilo in delavcu dala nič!
ni maitre
# 16.09.2018 ob 13:53
Pred kratkim sem bral članek v hrvaških novicah o tem, da jim kronično primanjkuje delavcev v istih poklicih, kot jih primanjkuje pri nas. Oglasil se je manager hrvaškega podjetja v katerem primanjkuje kadra in zajamral, da ne dobi delavca niti za košnjo trave. Pozival je delavce Uljanika, da naj se preselijo na čisto drugi konec hrvaške, kjer jim nudi delo. V nadaljevanju članka je zajamral, da za to plačilo pričakuje zelo motiviranega in usposobljenega delavca. V komentarjih se je oglasil delavec iz Uljanika, ki je napisal, da za plačilo ki ga nudi, se raje preseli še par sto km bolj na sever, kjer za isto delo v bistveno bolšjih pogojih zasluži vsaj 2x toliko in kjer cenijo njegovo delo.
becar
# 16.09.2018 ob 13:44
Joj ni varilcev, ni strugarjev, ni električarjev... Kdo to pravi? Tisti, ki dobi 1800 neto za prelaganje papirjev v JU in nikakor ne razume, zakaj ljudje nočejo delat za minimalac.
kristjan31
# 16.09.2018 ob 13:10
the law1

Slovenec na gradbišču hoče tudi regres pa dodatek na terensko delo, bosanski delavec tega niti na daleč ne vidi, samo kot info...
kristjan31
# 16.09.2018 ob 13:09
Vam povem razliko? Slovenec hoče delati 168ur mesečno za plačilo neto 1000-1200eur. Bosanec pa dela za 1000eur neto 300, celo 400ur mesečno. S tem, da jih gradbeno podjetje sploh ne piše, piše samo 168ur, kar je nad tem pa plača delavcu na roko...ali pa nadur sploh ne plača, tudi to se dogaja, niti na roko ne.

Prekrasna utaja davkov naših gradbenih podjetji, Luka Mesec ima delno tudi prav...

In ja gospodarstveniki ne utajujejo davkov spljoh? Država jim to celo dovoljuje, požegnano je s strani nekaterih vodilnih v tej državi, zato pa inšpekcija pri teh rečeh MIŽI in ne stori NIČ. In lepo delajo škodo državi še naprej brez sankcij. Kje pa naši gospodarstveniki so najbolj pošteni na temu svetu. Edino v sanjah.
zozozo
# 16.09.2018 ob 13:13
Ponudba in povpraševanje. Zanimivo, kako slovenski podjetniki ne razumejo niti najosnovnejših ekonomski zakonitosti. Zraven pa nam razlagajo, kako je za njihove neuspehe kriva država, delavci, in ne vem kdo še vse.
amigo
# 16.09.2018 ob 13:04
Veliko gradbenih del opravljajo delavci iz republik nekdanje Jugoslavije

Ta stavek treba malo dopolniti. Veliko gradbenih del v Sloveniji opravljajo delavci iz republik nekdanje Jugoslavije, kot sužnji hudodelskih tolp, predvsem iz Kosova in Bosne. Vzemimo samo Luko Koper. Medtem ko Primorci mahajo z jugozastavami in rdečimi zvezdami, pred njihovim nosom gazde zganjajo sužnjelastništvo. Dvoličnost pa taka.
Matto123
# 16.09.2018 ob 12:55
@the law1
Naša naravna brezposelnost pa je seveda posledica slabo nastavljenega šolskega sistem, ki prodcira nepotrebne kadre in sigurno zgodovinskih dejstev oz. npr. neke šivilje ne boš spremenil v npr. varilca

To je sicer res, da šivilje ne boš spremenil v varilca, ampak če Akrapovič ponudi 4k plače za varilce, bodo morda nekateri šli za varilca ki so zdaj prodajalci ipd. ker imajo zmožnosti in bo šivilja lahko prekvalificirana v prodajalko ipd... tako zmanjšaš brezposelnost, da se plače dvignejo toliko da se človeku SPLAČA prekvalificirat.
Matto123
# 16.09.2018 ob 12:43
In zato raje ponudim delavcu da pride k meni popoldan in dobi 2x svojo urno postavko po pogodbi =) In sva oba srečna, razen delodajalca ki si je kriv sam.
el CARTEL
# 16.09.2018 ob 13:38
Ne, Avstrijci pač 45 let niso imeli socializma oz. komunizma

še ena mantra, ki jo verniki v neoliberalizem tu venomer ponavljajo.

45 let konkurence je uničilo vse in se ne opomoremo več nikoli lol
podobno kot cerkev, ki trdi, da je človek danes pokvarjen, ker so imeli 45 let konkurence, sami pa pred tem 2000 let kao učili moralnost LOL

zbudi se, slovenija že 27 let nima socializma.
pa so stvari vedno slabše, in ne zaradi socializma, ki smo ga imeli. ampak ker tudi pri nas izginja srednji razred, počasi a z vsakim letom bolj
AM
# 16.09.2018 ob 13:33
Pomanjkanje kadra ?

A mogoče delodajalci ponujajo prenizke plače ?
patriot1970
# 16.09.2018 ob 13:00
Dokler se bo za potrebe delodajalcev uvažalo poceni delovno silo,...ni za pričakovati povečanja plač. Zakaj bi plačali več,..če jim pa ni treba.
Matto123
# 16.09.2018 ob 12:52
@Ogroženi

Tako je, jaz bi bil takoj za, da vsa delovna dovoljenja za delavce iz tujine, bi morala imeti predpogoj da je pogodba o zaposlitvi z MINIMALNO bruto plačo 1.200€... drugače delavca iz tujine ne moreš dobit... Potem pa se znajdi kakor veš in znaš.
Steffy
# 16.09.2018 ob 13:01
Niso krivi pokvarjeni podjetniki, kateri slabo plačujejo. Kriva je državna uprava (vlada SMC, SD), ki to dopušča.
Lesnikovsok
# 16.09.2018 ob 12:59
30
Valda država kriva... A vsak drug direktor s službenim avtom za 50k in več...

seveda je država kriva. kdo pa bi bil?
samo letos poznam 5 gradbenih firm ki so sle v stečaj in odprli novo.. uvozenih delavcev itak nebodo plačal in podizvajalcev prav tako. so pa že odprli nove firme...
da ne govorim o razpisih kjer najcenejsi dobi posel.

to bi se vse dalo rešit z pravimi zakoni in inšpekcijami. zakaj misliš da v avstriji vse štima?

mislim lahko bi našteval par strani kaj vse je narobe ampak na kratko zakonodaja pri nam je katastrofa in zato se še 10 let po krizi NI NIČ SPREMENILO.
Razmisljamo
# 16.09.2018 ob 14:10
S “pomanjkanjem delavcev” se je začelo uvažanje nezakonitih migrantov v Nemčijio. Tem neumnostim nihče ne verjame. Pošteno plačilo jim dajte!
esspero
# 16.09.2018 ob 13:37
The law1@ Mislim da je bolje da kar sam poprimeš za lopato in manj filozofiraš!
zozozo
# 16.09.2018 ob 13:22
@thelaw1 - Avstrija ima danes, v primerjavi s Slovenijo, totalni socializem. Ampak itak dejstva niso pomembna, ti znaš trajbat samo eno mantro, o davkih in prispevkih, ko ti pa kdo nastopi nazaj, pa ostaneš brez argumentov, in začneš nakladat o komunistiih.
darkwader
# 16.09.2018 ob 13:41
Kako je potem mogoče, da tudi v vseh državah z višjimi plačami ravno tako manjkaj gradbinci, varilci in podobni kadri kjer je potrebno fizično delat? pa da vidimo odgovore

Če bi tebe poslušali, zato ker imajo vsi previsoke davke, so ideološko obremenjeni, ter živijo v socializmu.
delfino_
# 16.09.2018 ob 13:31
Glede na smešne oglase kjer pričakujejo da odpreš s.p. za to da polniš police 12 ur na teden in plačilom par € na uro se temu niti ne čudim. Včasih se res sprašujem kaj tem ljudem dogaja v glavi.
artoum*2
# 16.09.2018 ob 13:15
enostaven problem

PLAČE GOR in bo vse rešeno. pa da ne pozabimo na mačehovsko državo in njene dohodninske stopnje.
plače gor , prispevki isti.
standart se bi višal s tem. seveda tudi potrošnja-

uvoz delavcev ? NIKAKOR NE !
zozozo
# 16.09.2018 ob 13:39
Delavcev je dovolj..samo za minimalno placo pa ne bi vsak delal

A tebi kdo brani? Pa si se že šel prijavit za garaško delo za minimalca?
esspero
# 16.09.2018 ob 13:35
Navadna laž!-------------+- -Enostavno ne plačajo delavcev kot je treba. Drugo- zaposljujejo trgovce in gostince brez šol in prakse ,važno je le da jih lahko tako slabo plačajo , mi pa naj se jezimo in bentimo. Inšpekcija ne ukrepa!!! Tretje - za isto delo nekje zahtevajo 2. stopnjo izobrazbe ,drugje kar 4 -preverjeno! Ali ne obstaja o tem zakon? Delodajalci se požvižgajo na izkušnje starejših , tudi subvencije npr 9000 evrov za dve leti jih ne prepričajo. Četrto - ne iščejo znanj za svoje delavce ,ampak delajo diletantsko , potem pa se pritožujejo. Najbolj pogost primer je - zakaj bi plačeval raziskavo tržišča, zakaj bi plačeval za tečaje , kjer bi svoje delavce izobrazil za sedanji modernejši čas. To je vsaj nekaj , še daleč ne vse.....
Kazalo