Upočasnitev gospodarske rasti v Nemčiji bo nedvomno negativno vplivala tudi na druga evropska gospodarstva. Foto: EPA
Upočasnitev gospodarske rasti v Nemčiji bo nedvomno negativno vplivala tudi na druga evropska gospodarstva. Foto: EPA
Upočasnjena nemška gospodarska rast

Potem ko je v prvih treh mesecih največje evropsko gospodarstvo raslo še po 1,3-odstotni stopnji, je zdaj rast znatno upočasnjena. Na letni ravni je bila rast bruto domačega proizvoda (BDP) v drugem trimesečju 2,8-odstotna, potem ko je v prvem četrtletju znašala pet odstotkov.

Po nekaj četrtletjih hitre rasti je umiritev gospodarske rasti pričakovana, a poročilo nemškega statističnega urada je vseeno razočaralo analitike, ki so ocenjevali, da se je nemški BDP na četrtletni ravni okrepil za okoli 0,5 odstotka.

Za analitike pomeni razočaranje tudi to, da so statistiki nekoliko navzdol popravili tudi podatek za prvo trimesečje. Nemško gospodarstvo se je tako v prvih treh mesecih v četrtletni primerjavi okrepilo za 1,3, in ne za 1,5 odstotka.

Uvoz prehitel izvoz
Z nemškega statističnega urada so sporočili, da so na rast še vedno pozitivno vplivala gibanja na področju izvoza, ki še vedno raste, vendar pa ga je v drugem trimesečju prehitela rast uvoza, kar je pomenilo, da je bil neto učinek zunanje trgovine na gospodarsko rast negativen.

Spodbude gospodarske rasti so še naprej prihajale tudi iz investicij v osnova sredstva, medtem ko sta negativno na gospodarsko rast vplivali manjša zasebna poraba in nižja vrednost naložb v gradbeništvo.

Večina napovedi še vedno pravi, da se bo nemško gospodarstvo letos okrepilo za vsaj tri odstotke, medtem ko je lani imelo na krilih izjemno konkurenčnega izvoznega sektorja 3,6-odstotno rast in bilo gonilo okrevanja evropskega gospodarstva.

Upočasnjena nemška gospodarska rast