Cene goriv naj se ne bi bistveno spremenile. Foto: MMC RTV SLO
Cene goriv naj se ne bi bistveno spremenile. Foto: MMC RTV SLO

Opolnoči so se spremenile cene naftnih derivatov. Neosvinčeni bencin se je podražil, dizelsko gorivo pa se je pocenilo.

Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je podražil za 1,5 centa, na 1,307 evra, 98- in 100-oktanski bencin pa sta dražja za 1,4 centa in je zanju po novem treba odšteti 1,333 evra na liter. Dizelsko gorivo je cenejše za 1,3 centa in stane 1,241 evra, za 1,2 centa pa se je pocenilo tudi kurilno olje. Za liter je treba odšteti 0,937 evra.

Cena avtoplina je ostala nespremenjena, 0,775 evra za liter.

Cene nafte pretekli teden navzgor
Svetovne cene nafte so se ob koncu prejšnjega tedna zaradi odločitve ameriške centralne banke Fed, da ohrani ključno obrestno mero nespremenjeno med 0 in 0,25 odstotka, kar je pocenilo dolar, zvišale. Pri nas pa analitiki kljub temu pričakujejo manjše spremembe cen goriv navzgor in navzdol.

Zahodnoteksaška lahka nafta z junijskim dobavnim rokom se je ob koncu tedna vrtela okoli 113 dolarjev, severnomorska nafta vrste brent, ki bo dobavljena junija, pa je dosegala ceno 125 dolarjev za 159-litrski sod.

Vlada je pretekli mesec ob dveh spremembah cen pogonskih goriv enkrat znižala trošarine, in sicer pred dobrima dvema tednoma za neosvinčeni bencin, tako da je 95-oktanski bencin ohranil dotedanjo ceno.