Vlada je v projekt nepremičninskega davka vložila veliko truda in zaradi njega požela veliko gneva. Foto: BoBo
Vlada je v projekt nepremičninskega davka vložila veliko truda in zaradi njega požela veliko gneva. Foto: BoBo
Aleš Seliškar
Geodetska uprava sproti posodablja evidence, zagotavlja Aleš Seliškar iz GURS-a. Foto: MMC RTV SLO

Po neuradnih informacijah naj bi se koalicija na zadnjem sestanku pri premierju Borutu Pahorju dogovorila, da davka v tem mandatu ne bo, kar pa koalicijski prvaki ne želijo uradno potrditi ali zanikati. Vendar pa, kot pravi poslanec LDS-a Borut Sajovic, uvedba davka "ni zadeva, o kateri odločajo samo predsedniki koalicijskih strank".

Strah pred razburjenjem javnosti?
Sajovic konkretnejše časovnice uvedbe davka ni razkril, saj naj bi bilo o tem, kdaj se ga bo lahko uvedlo in sprejelo, tako da ne bo povzročal razburjenj in bi bil hkrati kakovostno orodje v rokah lokalnih skupnosti, "preuranjeno govoriti", je za Radio Slovenija poročala Erika Štular.

Po besedah poslanca SD-ja Bogdana Čepiča koalicija uradnega stališča do uvedbe nepremičninskega davka še nima, šlo pa naj bi predvsem za "vprašanje, ali naj se v izteku mandata ali v volilnem letu uvede nov davek na nepremičnine ali spremeni davčno breme na področju nepremičnin". Po dolgem usklajevanju med koalicijo, predstavniki ministrstva in geodetske uprave je zakon tako rekoč pripravljen, je dodal Čepič. Odprta so le še nekatera vprašanja na področju kmetijske obdavčitve in področju, ki ureja vprašanje, komu davek pripada.

Geodetska uprava: v enem letu nared
Usklajenost zakona naj bi bila od 90- do 95-odstotna, davek pa je v preteklosti zamujal predvsem zaradi zamud pri vrednotenju nepremičnin, kar pa po besedah direktorja geodetske uprave Aleša Seliškarja ni več težava, zato odlaganja v naslednji mandat ne bo mogoče več opravičevati.

Prehodno obdobje bo tako potrebno le na področju obdavčitve zemljišč za gradnjo stavb, drugi napačni podatki pa se sproti popravljajo v evidencah geodetske uprave, je dejal Seliškar. Eno leto bo dovolj za ureditev podatkov o davčni osnovi, še zagotavlja Seliškar.

Davka na nepremičnine v letošnjem normativnem programu vlade sicer ni, a po neuradnih informacijah naj bi ga vanj vendarle vključili naknadno.