V tovarni Peko je nekoč delalo več tisoč ljudi, danes pa jih le še 300. Foto: BoBo
V tovarni Peko je nekoč delalo več tisoč ljudi, danes pa jih le še 300. Foto: BoBo

Predsednik uprave Peka Slavko Despotović je povedal, da v Peku še iščejo morebitne interesente, a je že jasno, da bo glede na stanje na nepremičninskem trgu težko hitro najti ustreznega kupca ali najemnika.

V Tržiču Peko prodajajo svoje nekdanje obsežne prodajne prostore na Deteljici, ki pa so očitno preveliki za morebitne interesente. Zato bodo v Peku poskusili objekt prodati ali oddati v najem po kosih oziroma v treh delih.

Večji izziv predstavlja velik kompleks poslovnih stavb podjetja, v katerem je nekoč delalo več tisoč ljudi, danes pa jih le še 300. Temu primerno so trije objekti, v katerih deluje Peko v Tržiču, danes za to obutveno podjetje občutno preveliki.

Despotović pravi, da bodo do konca leta celotno proizvodnjo in upravo preselili v eno stavbo, saj zdaj deluje v treh sosednjih stavbah in proizvodne poti so dolge. Tako bodo veliko prihranili tudi na stroških ogrevanja, hkrati pa bodo zaposleni med seboj bolj povezani.

Prazen objekt in prostore za skladišče namerava Peko nato prodati ali oddati v najem. Izpraznjena stavba bi lahko služila za katero koli dejavnost. V njej bi lahko uredili tudi podjetniški inkubator ali kaj podobnega, razmišlja Despotović, ki se je o tem že pogovarjal tudi s tržiškim županom Borutom Sajovicem.

Krovna družba Peko je sicer septembra poslovala v skladu s trendi iz preteklih mesecev, ko iz poslovanja ni ustvarjala izgube. Tako tudi po devetih mesecih ohranja čisti dobiček na ravni 846.000 evrov, katerega glavnina izhaja od prodaje nepremičnin. V devetih mesecih je Peko sicer ustvaril 10,2 milijona evrov prihodkov, kar je več kot v celotnem lanskem letu.