V skladu s strategijo naj bi se Nova Ljubljanska banka dokapitalizirala z do 250 milijoni evrov. Foto: MMC RTV SLO
V skladu s strategijo naj bi se Nova Ljubljanska banka dokapitalizirala z do 250 milijoni evrov. Foto: MMC RTV SLO

Končni cilj bo tako dosežen: dobili bomo kapital in demonstrirali bomo kapitalsko trdnost.

Predsednik uprave NLB-ja, Božo Jašovič
NLB po skupščini
Skupščina potrdila dokapitalizacijo

Skupščina delničarjev je podprla predlog o 250 milijonov evrov težki dokapitalizaciji največje domače banke.

Delničarji NLB-ja so na skupščini podprli predlog Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, da lahko uprava s soglasjem nadzornikov v okviru statutarnih pooblastil o odobrenem kapitalu realizira dokapitalizacijo, ki znaša 250 milijonov evrov z namenom krepitve kapitalske trdnosti in zagotavljanja višjega regulatornega kapitala.

Za predlog Agencije za upravljanje kapitalskih naložb je glasovalo 61,22 odstotka navzočih delničarjev (vseh na skupščini navzočih delničarjev je bilo 83,81 odstotka). Predloga ni podprla druga največja lastnica NLB-ja, belgijska skupina KBC. Njeni predstavniki po koncu skupščine niso želeli komentirati zadeve. Kot je nasprotni predlog Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države pojasnil Bojan Pečenko, agencija pričakuje, da uprava in nadzorni svet NLB odgovorno pristopita k odločitvi za prodajo Banke Celje in umiku z nekaterih trgov, kar predvideva strategija NLB-ja.

Po besedah predsednika uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Boža Jašoviča lahko banka na podlagi skupščinskega sklepa uporabi odobreni kapital, odobren že na skupščini iz leta 2009, za zagotovitev dokapitalizacije NLB v višini 250 milijonov evrov ter njene kapitalske stabilnosti in trdnosti.

Predsednica uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države Dagmar Komar je po skupščini novinarjem pojasnila, da je uprava NLB-ja dobila napotitveni sklep, da gre v dokapitalizacijo. "Odobravamo jo v višini 250 milijonov evrov. Uprava NLB-ja ima vse vzvode, da gre v povečanje kapitala," je poudarila Komarjeva.

Dopolnjena strategija skupine NLB, ki jo je nadzorni svet NLB-ja potrdil sredi oktobra, ob že prej napovedanem umiku NLB-ja z nekaterih nestrateških trgov, kot so npr. Avstrija, Bolgarija, Češka, Nemčija in Slovaška, in iz nekaterih nejedrnih dejavnosti, kot sta lizing nepremičnin in faktoring, predvideva dodatno dezinvestiranje nekaterih kapitalskih naložb. Med njimi je prodaja deleža v Banki Celje ter postopen umik z italijanskega in srbskega trga.

Strategijo skupine NLB podpira tudi belgijski KBC, ki je na skupščini vložil nasprotni predlog, po katerem bi NLB dokapitalizirali z 250 milijoni evrov - 200 milijonov z denarnim vložki, 50 pa v obliki hibridnih instrumentov - prav z namenom njenega izvajanja. Za nasprotni predlog Belgijcev je glasovalo slabih 63 odstotkov delničarjev, kar pa ni bilo dovolj za potrditev, saj je bila zanj potrebna 75-odstotna večina. Te sicer ni potreboval predlog Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, saj je šlo le za navodilo upravi, kako naj sklep v statutu izpelje.

Delničarji NLB-ja so za novega člana nadzornega sveta na predlog vodstva NLB-ja kot predstavnika države imenovali Antona Macuha. Julija je namreč iz nadzornega sveta izstopil Gregor Dolenc.

Končni cilj bo tako dosežen: dobili bomo kapital in demonstrirali bomo kapitalsko trdnost.

Predsednik uprave NLB-ja, Božo Jašovič
NLB po skupščini
Skupščina potrdila dokapitalizacijo