Nova reorganizacija bo pripravljena do konca maja. Foto: BoBo
Nova reorganizacija bo pripravljena do konca maja. Foto: BoBo
NLB še vsaj tri leta na davkoplačevalski infuziji

Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) se je seznanil s poslovanjem matične družbe in skupine v letošnjem prvem četrtletju, ki kaže, da je NLB dosegel dobiček pred rezervacijami 20,3 milijona evrov. Na rezultat po davkih, ki je bil negativen v znesku 4,5 milijona evrov, pa so vplivale predvsem oblikovane oslabitve in rezervacije.

Enako velja tudi za skupino NLB. Ta je pred rezervacijami dosegla dobiček 29,5 milijona evrov, po davkih pa je bil rezultat negativen v znesku 0,7 milijona evrov.

Trend zniževanja stroškov
Pri stroških NLB-ja je zaradi stalnih prizadevanj viden trend zniževanja, saj so nižji za 3,3 milijona evrov oz. šest odstotkov in znašajo 52,2 milijona evrov. Stroški dela, ki predstavljajo več kot polovico vseh stroškov, so se v primerjavi z enakim obdobjem lani znižali za osem odstotkov.

Tudi na ravni skupine NLB je opazen enak trend, saj so stroški v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za 7,1 milijona evrov oz. osem odstotkov. Tudi stroški dela kažejo enako osemodstotno znižanje.

Na zadnji dan marca je sicer kapitalska ustreznost skupine NLB znašala 10,7 odstotka, količnik temeljnega kapitala (Tier 1) pa 8,9 odstotka.

Zniževanje obsega kreditiranja nebančnega sektorja
Za prvo četrtletje sta po navedbah banke značilni zniževanje obsega kreditiranja nebančnega sektorja in nadaljevanje slabšanja kakovosti portfelja tako v NLB-ju kot v odvisnih družbah, kar je vplivalo na višino bilančne vsote skupine NLB. Ta je konec marca znašala 14,3 milijarde evrov in se je v primerjavi s koncem leta 2012 znižala za 75,3 milijona evrov oz. za odstotek.

Priprave na prenos slabih terjatev NLB-ja
Nadzorni svet se je na seji seznanil tudi s potekom priprav na prenos slabih terjatev NLB-ja na Družbo za upravljanje terjatev (DUTB). V NLB-ju je že pripravljen podroben seznam komitentov in sredstev za prenos, tako da se bo lahko odzval takoj, ko bosta oblikovana zakonski in institucionalni okvir in bodo sprejete ustrezne odločitve pristojnih institucij.

Ključen delež je k pripravljenosti na prenos sredstev na DUTB prispevala odločitev NLB-ja, da sam z oblikovanjem področja za nestrateške dejavnosti jasno razmeji njihov obseg od strateškega, jedrnega dela NLB-ja.

Program reorganizacije pripravljen do konca maja
Nadzorni svet se je seznanil tudi s potekom procesa celovite preobrazbe NLB-ja, katerega cilj je, da banka v čim krajšem času postane zdrava, dobičkonosna in konkurenčna banka. Pri tem je izrekel polno podporo upravi banke tudi pri pripravi programa reorganizacije, ki dobiva končno podobo z intenzivnim komuniciranjem in dialogom na vseh ravneh vodstva banke in z zaposlenimi. Program naj bi bil tako pripravljen predvidoma do konca maja. Na seji so obravnavali tudi aktivnosti za dokončno popolnitev uprave banke še z zadnjim članom, ki bo pokrival upravljanje tveganj.

NLB še vsaj tri leta na davkoplačevalski infuziji