V PSS-ju opozarjajo, da ne bodo nosili bremena sanacije NLB-ja. Foto: BoBo
V PSS-ju opozarjajo, da ne bodo nosili bremena sanacije NLB-ja. Foto: BoBo

Sindikat (PSS), ki je za izplačilo regresa 3.500 uslužbencem NLB-ja izvedel prek medijev, opozarja, da se v NLB-ju že tri leta nagrajujejo, "kot da ni krize in kot da niso v milijardni izgubi". Sanacija bančnega sistema pa se po mnenju sindikata poskuša izvesti tako v breme zaposlenih na policiji in ministrstvu za notranje zadeve kot tudi drugih javnih uslužbencev.

Zato sindikat od ministra zahteva odgovor na vprašanje, zakaj so v njegovih očeh neenaki in se morajo ob že tako nizkih plačah ponovno odrekati, "medtem ko imajo v NLB-ju popolnoma enake plače ves ta čas in si tudi normalno izplačujejo regrese".
Javna podjetja naj delijo usodo javnega sektorja
Ob vsem tem poudarjajo, da nikakor niso proti izplačilu regresa. Želijo pa, da bi bila višina zadnjega sorazmerna z usodo drugih javnih uslužbencev vse do poslovanja banke z dobičkom. Prav tako pozivajo vlado, naj v vseh javnih podjetjih in gospodarskih družbah vodstvenemu kadru zniža plače za 30 odstotkov, drugim zaposlenim pa za osem, da bodo delili usodo javnih uslužbencev.
"V kolikor tega niste pripravljeni narediti in nas boste ignorirali, pa nam dajete popolnoma jasno sporočilo, da nismo vsi enaki," so izpostavili v PSS-ju.
V tem primeru policisti in zaposleni na notranjem ministrstvu in policiji ne nameravajo nositi bremena "nespametnih, prijateljskih odločitev, katerih posledice se odražajo v neizterjanih davkih, dodatni obremenjenosti države in njeni plačilni nezmožnosti". Ministra Viranta še pozivajo, naj si ministri in poslanci znižajo plače za 50 odstotkov. "S tem boste pokazali, da je tudi politična elita pripravljena na varčevanje," so se zapisali v PSS-ju.