K dobremu rezultatu je pripomogla tudi lanska pomoč države, brez katere banka ne bi preživela, je dejal Janko Medja. Foto: BoBo
K dobremu rezultatu je pripomogla tudi lanska pomoč države, brez katere banka ne bi preživela, je dejal Janko Medja. Foto: BoBo
Janko Medja
"Za letošnje leto tako ostajamo pri naših dozdajšnjih napovedih, to je pozitiven, ne pretirano visok rezultat skupine," je zatrdil Medja. Foto: MMC RTV SLO
NLB spet posluje pozitivno

Predsednik uprave NLB-ja je ob tem še opozoril, da prestrukturiranje ni končano in da so razmere na trgih zaostrene, zato za letos ostajajo pri napovedi o rezultatu nekaj nad pozitivno ničlo: "Ostajamo pri naših dosedanjih napovedih, to je pozitiven, ne pretirano visok rezultat skupine." Medja je prepričan, da je najpomembnejše to, da so v prvem četrtletju dosegli stabilen rezultat pred rezervacijami, tudi na mesečni ravni. "Rezultat pa smo v primerjavi z lani izboljšali za 10 odstotkov," je dejal na novinarski konferenci.

Oslabitve in rezervacije so namreč dosegle 23,6 milijona evrov na ravni skupine in 21,4 milijona evrov na ravni banke. To je v prvem primeru za 37 odstotkov manj kot v istem obdobju lani, v drugem pa za štiri odstotke manj.

Po odstopu Franceta Arharja je bil za novega predsednika nadzornega sveta potrjen Gorazd Podbevšek, ki je danes ocenil, da je "četrtletni rezultat vsebinsko nad pričakovanji in dober". A je opozoril, da "najtežje še ni za nami, osebno menim, da nas to še čaka".

Državna pomoč pomagala
K dobremu rezultatu je pripomogla tudi lanska pomoč države, brez katere banka ne bi preživela, saj je k rezultatu banke prispevala od 30 do 40 odstotkov, začrtano delo vseh zaposlenih pa kakšnih 50 odstotkov, je še dejal Medja. Preostalo lahko pripišemo temu, da smo imeli "srečo pri enem poslu, ki je bil pred leti odpisan, pri čemer se lahko v prihodnje zgodi ravno obratno", je dodal.

Odpuščanja še ni konec
NLB je sicer sredi procesa prestrukturiranja, ki pomeni tudi odpuščanje delavcev. Sredi lanskega leta so tako napovedali zmanjševanje števila zaposlenih za 700. "Do zdaj smo zaključili 80 odstotkov te številke. Pri tem je bilo več kot 65 odstotkov mehkih odhodov," je še pojasnil Medja.

Član uprave Blaž Brodnjak je spomnil na aprilsko zaprtje 22 poslovalnic po državi in dejal, da vzpostavljajo aplikacijo za prenosne telefone in presojajo koncept mobilne poslovalnice. Znova je izpostavil njihovo angažiranost na terenu, predstavil nekaj novih produktov, omenil prenovljeno prodajno mrežo in spremenjene poslovne modele.

NLB spet posluje pozitivno